Saksan kristillisdemokraatit CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU ajautuivat mittavaan kriisiin maan maahanmuuttopolitiikasta. CSU haluaa käännyttää turvapaikanhakijoita maansa rajoilla tietyissä tapauksissa. CDU haluaa EU-maiden päätyvän yhteiseen ratkaisuun. Ensi maanantaina puolueet setvivät omissa ryhmissään asiaa lisää. Edessä on arvattavasti luvassa uusia yhteenottoja.

CSU:n puheenjohtaja ja Saksan sisäministeri Horst Seehofer on laatinut ”mestarisuunnitelman” maan pakolaiskriisiin. Maan rajoilla käännytettäisiin pois kaikki sellaiset turvapaikanhakijat, jotka on jo rekisteröity jossain muussa EU-maassa tai hakija on saanut Saksasta jo kielteisen päätöksen.

CDU:n puheenjohtaja ja maan liittokansleri Angela Merkel ei halua Saksan tekevän yksipuolisia ratkaisuja, koska hän arvelee niiden vain vaikeuttavan eurooppalaisen ratkaisun löytymistä. Merkel pelkää, että Seehoferin linjaukset johtaisivat vain Schengen-sopimuksen murenemiseen.

Rintamalinjat pitivät

Molempien puolueiden parlamenttiryhmät vetäytyivät torstaina useaksi tunniksi setvimään ristiriitaista sotkua. Toimittajien hämmästykseksi CDU ei tiedottanut keskusteluistaan mitään. Puolueen nuorisojärjestön johtaja Paul Ziemiak tosin kertoi puolueen seisovan Merkelin takana. CSU ilmoitti olevansa sataprosenttisesti Seehoferin esityksen takana.

Kiistapuolueiden parlamenttiryhmien johtajat tapaavat niin ikään maanantaina keskustellakseen tilanteesta.

Merkel esitti kompromissina, että Seehoferin linjauksesta voidaan toteuttaa rajakäännytykset Saksasta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilta henkilöiltä. Seehoferin linjaus noudattaa Dublin-sopimusta oli kuitenkin liikaa. Arvattavasti Italia tai Kreikka närkästyisivät tästä.

Merkel halusi kaksi viikkoa aikaa hakea yhteistä ratkaisua. EU-maiden johtajat kokoontuvat 28.-29.6. puimaan muun muassa Euroopan maahanmuuttokriisiä. Baijerin aluejohtaja Markus Söder (CSU) ei ymmärrä odottelua. Hän ihmettelee, miten Merkel voisi löytää kahdessa viikossa ratkaisun ongelmaan, johon ei ole kolmessa vuodessakaan ilmaantunut ratkaisua.

Seehofer voi toimia omin päin

Seehofer kertoi, että hän ajaa esittämänsä uudistukset lävitse vaikka ilman Merkelin suostumusta sisäministerin valtuuksillaan. Mikäli Merkel vastustaa Seehoferin toimia, joutuisi hän tuolloin ikävään tilanteeseen. Hän voi joutua jopa erottamaan Seehoferin.

Riskinä on, että CSU vetäytyisi hallituksesta. Ilman CSU:n edustajia CDU:lla ja sosiaalidemokraateilla (SPD) hallituksella ei ole enemmistöä. Se olisi siten raskas isku laajasti arvostetulle Merkelille ja hänen hallitukselleen.

CSU käyttää savuverhoa

SPD kertoi seuraavansa hallituskumppaniensa kiistaa tyrmistyneenä. Puolue kertoi tukevansa hallitusohjelmaa.

Oppositiopuolueiden reaktiot Saksan hallituskriisiin vaihtelevat. Liberaalidemokraatit (FDP) arvelee, että pienen nahistelun jälkeen puolueet hakevat jonkinlaisen kompromissin.

Vaihtoehtopuolue AfD arveli, että CSU yrittää vain käydä linjauksillaan vaalikampanjaa. Baijerissa käydään lokakuussa aluevaalit. CSU haluaisi pitää enemmistön aluevaalienkin jälkeen. AfD:n mukaan CSU pyrkii vain patoamaan äänestäjäpakoa kopioimalla AfD:n teesejä. Puolue muistutti, että alkuperäinen vaihtoehto on AfD.

Henri Alakylä