Euroopan parlamentin talous- ja raha-asiain valiokunnan mepit tiedustelivat puheenjohtajamaa Maltan sitoutumista verojen välttelyn ja rahanpesun vastaiseen työhön. Tuleva vuosi on erityisen tärkeä verojen välttelyn vastaisessa työssä.

Talous- ja raha-asiain valiokunnan mepit tiedustelivat Maltan finanssiministeriltä Edward Sciclunalta maltalaisten poliittista tahtoa verojen välttelyn vastaisessa työssä. Ministeriltä kysyttiin myös hänen kantaansa tuleviin Brexit-neuvotteluihin.

Pirkko Ruohonen-Lerner (ECR,PS) kysyi ministeri Sciclunalta, pystyykö Malta ajamaan EU:n rahanpesun vastaisia toimia ja edistämään verouudistuksia puheenjohtajakaudellaan. Puheessaan Ruohonen-Lerner otti esille Maltan energiaministerin ja pääministerin kansliapäällikön nimien paljastumiset julkisuuteen vuodetuista Panaman papereista, joissa paljastettiin lukuisia veronkiertäjiä.

Ruohonen-Lernerin kysymys sai kaikupohjaa mm. Fabio Di Masilta (GUE) ja Petr Jezekiltä (ALDE). He kysyivät, tahraisiko maan rahanpesunvastainen status sen puheenjohtajakautta.

Malta ”täysin myöntyväinen” verokysymyksissä

Ministeri Scicluna protestoi väittäen, että osa Maltaan kohdistetusta kritiikistä on epäreilua ja tehty tuntematta maan verorakennetta. Malta ei hänen mukaansa ole veroparatiisi, vaan ”täysin myöntyväinen” omaksumaan useat kansainväliset rahanpesun ja veronkierron vastaiset tekniset standardit. Hänen mukaansa Malta integroi eurooppalaisen rahanpesunvastaisen lainsäädännön kansalliseen lakiinsa.

Mepit kuitenkin jatkoivat ministerin grillaamista kyseenalaistaen Maltan valtakirjan veronkierron vastaisessa työssä. Sven Giegold (VERTS/ALE) syytti Maltaa veroparatiisiksi.

– Teidän veroasemanne houkuttelee ulkomaisia investointeja. Teidän politiikkanne tarkoittaa Maltan olevan veroparatiisiksi kuvailtava valtio. Se ei ole reilua ja se ei ole eurooppalaista, Giegold sanoi.

Julkinen pääsy todellisten omistajien keskusrekisteriin

Euroopan parlamentti neuvottelee parhaillaan rahanpesun vastaisen direktiivin uudistuksesta. Eräs poliittisia ryhmiä erottava tekijä on se, kuinka julkinen pääsy todellisten omistajien keskusrekisteriin tulisi olla. Yksi meppi syytti Maltaa rekisterin avoimuuden etenemisen vesittämisestä aiemmin.

Maltan ministerin mukaan kyseessä on tietoturvallisuuden ja läpinäkyvyyden välillä tasapainottelu. Hän sanoi, ettei kyseessä ollut Maltan kansa, vaan neuvoston päätös aukaista rekisteri kaikille viranomaisille – eli siis tekemällä se julkiseksi.

SUOMEN UUTISET