EU:n varainkäyttö muuttoliikepolitiikan saralla on saanut tilintarkastajilta kosolti pyyhkeitä. Tarkastajien raportissa korostetaan, ettei tarkastelun alla ole nykyisen pakolaiskriisin tuomia kustannuksia. Euroopan komission marraskuisessa arviossa viime ja tämän vuoden maahanmuuttokustannukset ovat pyörein luvuin 10 miljardia euroa.

Tarkastusajanjaksolla 2007-2013 muuttoliikepolitiikan kustannukset olivat noin 1,4 miljardia euroa. Tästä määrästä tarkastajat pystyivät selvittämään vain noin 300 miljoonan euron käyttökohteet.

– EU:n talousarviosta korvattujen menojen kokonaismäärää ei voitu tarkastuksen aikana määrittää. Ei myöskään ollut selvää, oliko menot kohdennettu ennalta määriteltyjen maantieteellisten ja temaattisten painopisteiden mukaisesti, raportissa todetaan jo alkusanoissa.

Tarkastajat tutkivat varainkäytön konkretiaa

Tarkastuksen johtoajatuksena mainittiin kolme perusasiaa. Ensimmäinenä tarkastajien huomio kiinnittyi siihen, oliko EU:n varainkäytössä selkeät ja johdonmukaiset tavoitteet, ja miten varainkäytön tuloksia seurattiin.

Toisena huomion kohteena oli saavutetut tulokset. Kolmanneksi tutkittiin varojen koordinoitu jäsenmaiden ja varoja käyttävien elinten välillä.

Tarkastajien mukaan EU:lla on parantamisen varaa.

– Tilintarkastustuomioistuin päättää kertomuksensa suosittelemalla, että komissio määrittää selkeät ja mitattavissa olevat tavoitteet, joita toteutetaan vaikuttavalla tavalla seuratuilla ja arvioiduilla johdonmukaisilla EU:n rahoitusvälineillä ja asianmukaisen tietojärjestelmän avulla. Hallinnointijärjestelyjen täytyy olla yksinkertaisemmat ja niitä täytyy koordinoida paremmin, raportissa todetaan.

Henri Myllyniemi