Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä kertoo Iltalehdelle antamassaan haastattelussa, että Ruotsin muiden puolueiden valitsema strategia ruotsidemokraattien (SD) eristämisestä ja hylkimisestä ei toimi.

– Muut puolueet ovat antaneet viestiä, että SD:tä äänestämällä ääni menisi hukkaan, koska heidän kanssaan ei haluta tehdä yhteistyötä. Mutta kannattajat ovat sinnikkäitä, Jokisipilä kertoo.

– Suosion jatkuessa tullaan siihen pisteeseen, että eristäminen alkaa olla demokratian pelisääntöjen halventamista. Sadattuhannet äänestävät ruotsidemokraatteja, ei heidän ääniään voi heittää nurkkaan.

Ruotsidemokraatit sai viime syksyn valtiopäivävaaleissa 12,86 prosentin kannatuksen. Yougov-tutkumuslaitos mittasi puolueelle äskettäin 25,2 prosentin kannatuksen. Ruotsidemokraatit on mittaustuloksen perusteella maan suurin puolue, näillä kannatusluvuilla se jättäisi taakseen sosiaalidemokraatit ja maltillisen kokoomuksen.

Kokoomusta johtanut entinen pääministeri Fredrik Reinfeldt kertoi vielä viime vuoden lopulla, että Ruotsissa ja Pohjoismaissa on ”loputtomasti tilaa” maahanmuuttajille.

Äänestäjät näyttävät olevat tästä erimielisiä. Maahanmuuttoasiat koetaan yhtä tärkeämmäksi asiakysymykseksi väkivaltaisuuksien riivaamassa Ruotsissa.

SUOMEN UUTISET