MTV:n eilinen pääministeritentti alkoi nykyisen hallituksen surullisilla opetuksilla. Ensimmäisenä nousivat esiin kokoomuksen ja SDP:n riidat. Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb syytti SDP:n Antti Rinnettä, että tämä tuli hallitukseen purkamaan aiemmin yhdessä tehtyjä päätöksiä. Yllättäen Rinne myönsi tämän suoraan.

– Kyllä, tulin muuttamaan – mutta kaikki ne muutokset on tehty yhdessä, hän puolustautui.

– Kyllä pohjat olivat huonot, mutta pahasti on mennyt pieleen, jos molemmat keskeiset puolueet äänestävät viimeisenä päivänä itse valmistelemiaan päätöksiä vastaan. Se ei ollut kaunista katsottavaa, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini muistutti.

Hallitus neljässä viikossa

Kaikki neljän suurimman puolueen johtajaa kannattivat hallituksen kasaamista neljän viikon sisällä. Soinin mukaan vaalitulos on kaiken avain, mutta hän uskoi, että tuloksesta tulee selvä ja sen pohjalta tehdään yhteiset linjaukset. Soini korosti luottamusta ja sopimusten pitävyyttä: niissä pitää pysyä neljä vuotta. Eikä siinä kysytä joka taholta, vaan langat pidetään omissa käsissä.

Soinin oli helppoa vastata etujärjestöjä ja lobbausta koskevaan kysymykseen, joka tuotti vaikeuksia muille ehdokkaille.

– Meidän etujärjestömme on Suomen kansa. Kun tarvitsemme apua, me kysymme. Meidän ovemme takana on turha kuikuilla, Soini linjasi.

Yhteiskuntasopimusta pukkaa

Yhteiskuntasopimus sai kannatusta, mutta Soini katsoi sopimusta laajemmin kuin muut. Hän perustaisi vaalien jälkeen heti sote-komitean, joka jatkaisi työtä, jota on jo puolitoista vuotta tehty. Määräaika olisi vuodenvaihteessa.

Soini parantaisi vientiyritysten asemaa talouskasvun perustana ja pienyritysten asemaa samaan aikaan. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa mietittäisiin Ilkka Kanervan (kok.) johtaman parlamentaarisen ryhmän tulosten pohjalta. Siinä katsottaisiin, selvitetäänkö Natoa vai ei. Soini kannattaa selvityksen tekemistä.

Voitolliset yritykset
ovat talouden pohja

Soini muistutti, että jos ei ole kannattavia, voittoa tuottavia yrityksiä, ei myöskään talous nouse. Pitää rohkaista ihmisiä yrittämään ja ottamaan toisia ihmisiä töihin.

Hän kehotti myös vapauttamaan edellisen laman jo 25 vuotta velkakurimuksessa olleet uhrit uudestaan uutta luovaan työhön.

Puskurirahastot käyttöön

Soini kannattaa ajatusta käyttää niin sanottuja puskurirahastoja talouskasvun luomiseen. Rahasto luotiin eläkerahastoista emu-puskuriksi pahojen päivien varalle.

– Jos on puskuri, joka emu-aikana kerättiin, se on Suomelle yksi tapa kerätä rahoitusta tukemaan suomalaisia firmoja, Soini tuumaili.

– Koska sitten, jos ei nyt, kun meillä on 360 000 työtöntä?

Myös Juha Sipilä (kesk.) korosti, ettei hän toivo tätä huonompaa jamaa enää tulevan, joten esteitä ei ole.

Ei automaattista
alueellistamista

Soini ei kannata julkisten laitosten alueellistamista asian itsensä takia. Alueellistaminen on ollut keskustan lempilapsi, jota muut puolueet ovat kavahtaneet.

– En kannata olemassa olevien hyvin toimivien yksiköiden siirtämistä. Mutta aluepolitiikkaa tarvitaan. Kun verot haetaan pitkospuidenkin päästä, pitää olla myös palveluita, Soini linjasi.

Kehitysapu ja
energiatariffit

Mistä pitäisi säästää? Perussuomalaiset säästäisivät kehitysavusta, tuulivoiman ja muiden uusiutuvien energiamuotojen tuotantotuista eli energiatariffeista. Kolmanneksi esimerkiksi Soini mainitsi suurituloisten tulonsiirrot: esimerkiksi hänen tuloluokassaan ei tarvita enää lapsilisiä.

Kreikan tilanteesta puhuttaessa Stubb muisti, että Rinne olisi vuosi sitten puheenjohtajaksi pyrkiessään antanut Kreikan lainat anteeksi.

– Niin taisi olla, Soini naurahti Rinteen hieman punastellessa hämillään tilanteesta.

Kreikan kolmatta rahoituspakettia kierrettiin porukalla kuin kissa kuumaa puuroa. Soini muistutti silloin tärkeästä seikasta.

– Nythän ei ole selvää, pysyykö Kreikka eurossakaan.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit