Työmiehen tuumaustunnilla puitiin tänään valtiontalouden ahdinkoa ja teollisuuden kilpailukykyä. Työmies Matti Putkonen ihmetteli mikä mättää, kun suomalaisessa politiikassa ei saada aikaiseksi kunnollista vuoropuhelua perussuomalaisten ja muiden puolueiden välillä.

– Talouden ongelmat eivät johdu palkoista, vaan ylisuurista kansallisista viherveroista. On hyvä aina kysyä, mihin maksan sen noin euron joka kerta kun käyn auton tankaamassa. Meneekö se suomalaisen yhteiskunnan hyväksi vai maailmanparantamiseen? Suomalaisista suuryrityksistä noin 70 prosenttia on siirtämässä tuotantoaan pois Suomesta seuraavien viiden vuoden aikana. Siinä on seuraavalle hallitukselle miettimistä, sanoi Putkonen.

Teollisuuden palkkakehitys ollut maltillista

Muun muassa pankit ovat Putkosen mielestä tehneet voimakasta propagandaa sillä, että palkkakehitys olisi talouden ahdingon taustalla. Perussuomalaiset selvitti asiaa toimialakohtaisesti ja päätyi mielenkiintoiseen havaintoon. Teollisuuden osalta palkkakehitys ei ole noussut kilpailijamaita enempää, mutta sen jälkeen kun tuposta vuoden 2007 jälkeen irtauduttiin, se avasi padot julkisella sektorilla, jossa palkat ovat nousseet valtavasti.

– Euron tukipiikki ja EU:n uudet energia- ja ilmastotavoitteet, niistä on lankeamassa miljardien lasku suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi. Valtio tukee myös suurella rahalla sitä, että pienvoimaloihin saataisiin haettua puuta, joka vääristää kilpailua. Tästä on päästävä eroon, metsäteollisuuden kilpailukyky on säilytettävä, Putkonen jyrisi.

– Ei pidä rakentaa sellaista systeemiä, että aina kun pannunluukun aukaisee, pannaan viisisatasia klapien sekaan palamaan. Putkosen mielestä myös metsänomistajia pitäisi verotuksellisin keinoin kannustaa ja ohjata hoitamaan metsiään, jotta puu ei jää sinne mätänemään.

Työmies on palkkansa ansainnut

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström huomautti, ettei pidä unohtaa sitäkään, että teollisuudesta on viimeisten vuosien aikana hävinnyt kymmeniätuhansia työpaikkoja. Yhä pienempi porukka siis tekee entistä lujemmin töitä.

– Maltti palkankorotuksissa kannattaa pitää, mutta kyllä työmies on palkkansa ansainnut. Ei pidä ymmärtää asiaa niin, että olisimme ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa vastaan, mutta perussuomalaiset haluavat nostaa niiden rinnalle myös kilpailukyvyn säilyttämisen – ettei ammuttaisi omaan nilkkaan, Lindström sanoi.

MIKA MÄNNISTÖ