Kyberlainsäädännön kehittämistä arvioinut työryhmä on tänään jättänyt mietintönsä puolustusministerille. Työryhmä ehdottaa Puolustusvoimille ja Suojelupoliisille tiedusteluvaltuuksia verkossa toimimiseen. Ehdotus on kannatettava.

Työryhmä ei ollut yksimielinen. Liikenne- ja viestintäministeriön vastaan haraaminen ei ole maan turvallisuuden kannalta perusteltua. Käsitteistä on turha kinastella: on nähtävä metsä puilta. Kansalaisten pelottelu massavakoilulla on vastuutonta. Oikeusvaltio vakoilee kansalaisiaan vain perustellusta syystä.

Suomessa ei ole tiedustelua koskevaa lainsäädäntöä. Nykyaikana viranomaisilla tulee olla riittävät valmiudet tiedustella verkkoliikennettä. Suomen sotilastiedustelun on kyettävä muodostamaan tilannekuvaa päättäjille niin turvallisuusympäristöstämme kuin myös kriisinhallintaoperaatioidemme kohdealueilta. Tietoverkot ovat yhä merkittävämpi osa kansainvälisten terroristijärjestöjen toimintaa, joten ajanmukaisella lainsäädännöllä voidaan säästää ihmishenkiä.

Kyberturvallisuusstrategian mukaan kyberpuolustus on Puolustusvoimien tehtävä. Tietoverkkotiedustelu on osa kyberpuolustusta. Oma puolustus on saatava kuntoon bittienkin maailmassa. Sotilastiedustelun tulee säilyttää iskunsa myös digitaaliseksi muuttuvassa toimintaympäristössä.

Tiedustelun kansainvälinen yhteisö harjoittaa tunnetusti oravannahkakauppaa. Suomen turvallisuusviranomaiset ovat saaneet perinteisesti hyvin tietoa muiden maiden vastaavilta organisaatioilta, mutta kuinka kauan yhteistyö jatkuu, jos meillä ei ole antaa tietoa vaihdossa?

Jussi Niinistö
kansanedustaja (ps.)
puolustusvaliokunnan puheenjohtaja