Ruotsin demareiden ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitus sekä porvarillinen Allianssi ovat päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että maassa ei järjestetä uusia parlamenttivaaleja. Sovun syynä on mitä todennäköisimmin se, että Ruotsidemokraateista olisi tullut kevätvaalien ainut voittaja.

– Meillä ei ole pienintäkään luottamusta pääministeriin, joka syö tauotta sanansa ja rikkoo Ruotsin kansalle antamansa lupaukset, jyrisee Ruotsidemokraattien vt. puheenjohtaja Mattias Karlsson Aftonbladetissa.

Ruotsidemokraatit aikookin jättää epäluottamuslauseen hallitukselle. Karlssonin mielestä vähemistöhallituksen ja porvarien sopimus on vastoin demokratian pelisääntöjä.

– Demokratiassa enemmistö päättää, mutta nyt on tapahtumassa päinvastoin, sanoo Karlsson ja jatkaa:

– Jos Allianssipuolueet ymmärtäisivät olevansa oppositiossa, heidän pitäisi äänestää epäluottamuslauseemme puolesta. Muuten Ruotsidemokraatit ovat ainoa oppositiopuolue koko valtakunnassa.

Pääministeri Stefan Löfven ilmoitti aiemmin päivällä, että vähemmistöhallituksen ja Allianssin välinen sopimus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että suurimman poliittisen tuen valtiopäivillä saanut pääministeri hallitsee maata. Näin Ruotsidemokraatit suljetaan käytännössä pois poliittisesta päätöksenteosta.

– Tälläinen temppuilu on vain väliaikaista, kommentoi Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Linus Bylund.

– Ennemmin tai myöhemmin heidän on pakko puhua kanssamme.