Kaksi keskustalaista kunnanvaltuutettua on siirtynyt perussuomalaisiin Uuraisten kunnassa Keski-Suomessa.

Keskustan Jarkko Lehtovirta ja Raimo Paanala ilmoittivat Uuraisten kunnanvaltuuston kokouksessa maanantai-iltana, että he ovat eronneet keskustan valtuustoryhmästä ja liittyneet perussuomalaisten valtuustoryhmään.

Lehtovirta on kunnanhallituksen istuva puheenjohtaja ja Paanala kunnanhallituksen jäsen. Molemmat valtuutetut kertovat harkinneensa keskustan jättämistä jo vuoden päivät. Miesten mielestä lopullisen päätöksen tekeminen oli helppoa.

– Keskustan kenttä on levällään ja se ei edistä oman kunnan järkevää päätöksentekoa, Lehtovirta perustelee päätöstään.

– Minulla on kolmas kausi valtuutettuna ja nyt tuli mitta täyteen. Osa keskustalaisista ei edes kättele toisiaan, Paanala kuvailee entisen ryhmän henkeä.

Perussuomalaisilla hyvä porukkahenki

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Mia-Riitta Allik kertoo, että miehet otettiin ryhmässä ilomielin vastaan.

– Olen ollut kunnan luottamustehtävissä mukana kaksi vuotta ja yhteistyö on sujunut hyvin molempien miesten kanssa, Allik sanoo.

Lehtovirran mielestä perussuomalaisten porukkaan oli helppo liittyä.

– Perussuomalaisilla on hyvä porukkahenki ja kyky tehdä muiden kanssa yhteistyötä. Hommat sujuu päinvastoin kuin keskustassa, jossa yhteistyö ei toiminut, Lehtovirta kuvailee.

Uuraisten suurin puolue

Valtuutettujen loikkaaminen muutti puolueiden valtasuhteita Uuraisilla, jossa on yhteensä 21 kunnanvaltuutettua. Perussuomalaiset on ollut Uuraisten suurin puolue kahdeksalla paikalla ja nyt paikkamäärä kasvoi kymmeneen. Keskustalla on ollut kuusi paikkaa, mutta se kutistui neljään. Lisäksi sekä sosiaalidemokraateilla että kristillisillä on molemmilla kolme ja kokoomuksella yksi paikka.

Uuraisten luottamushenkilöillä on edessään kunnanvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajan valinta tammikuussa. Kansanedustajana ja ministerinä tunnettu Toimi Kankaanniemi on johtanut valtuustoa 14 vuotta, mutta Jyväskylään muuton myötä hänen kotikuntansa vaihtuu vuoden vaihteessa.

– Pidämme kokouksen heti alkuvuodesta. Luottamushenkilöillä on iso miettimisen paikka kaikkien tärkeimpien luottamustehtävien valinnoissa, kun Toimi lähtee pois ja valtasuhteet muuttuvat meidän ryhmän uusien jäsenten myötä, Allik toteaa.

MIKA RINNE