Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini päivitteli torstaiaamuna Ylen tuoreita gallup-lukuja, jotka kertoivat demareiden eurovaalikannatuksen vajonneen 13,8 prosenttiin. Hän varoi kuitenkaan moittimasta kilpailevaa puoluetta.

– En halua heitä kuitenkaan moittia. Minähän pidän heistä – Putkosen Mattikin on entinen demari, Soini myhäili ja Putkonen myhäili vieressä vielä leveämmin.
Meneillään oli Työmiehen tuumaustunti perussuomalaisten puoluetoimistossa Helsingin Erottajalla.

Kokoomuksella ylimielisyyttä ilmassa

Demarina Soini menisi Ruotsiin pariksi viikoksi retriittiin – hakemaan sielulleen pyhitystä ja rauhaa sekä ottamaan opiksi. Siellä porvarit ihmettelevät, mikä on, kun kannatus syöksyy, vaikka talous kasvaa mallikkaasti. Saksassa demarien osuus kasvaa, Ranskassa syöksyy, Britannian Labour menestynee konservatiiveja paremmin.

– Tärkeintä on, ettei äänestäjä saa vaikutelmaa, että puolue olisi ylimielinen. Sen vaikutelman voi saada pienestäkin. Kokoomuksella tuntuu olevan sitä ilmassa. Se voi laskea 4-5 prosenttia ihmisistä liikkeelle, eikä neljättä paikkaa silloin tulekaan, Soini aprikoi.

Äänestysprosentti vaikuttaa menestykseen paljon. Vihreiden paikka voi hyvin jäädä haaveeksi, paitsi jos äänestysaktiivisuus jää alhaiseksi ja painottuu pääkaupunkiseudulle. Heikko äänestysinto suosisi RKP:ta, aktiivinen äänestys voi tipauttaa heidät pihalle.

Kuka muistaa demariehdokkaita?

– Demarien osa on tukala. Sen huomaa, kun olen kiertänyt toreilla viisi viikkoa kuin Jerusalemin suutari, Soini toteaa.

– Kun ihmisiltä kysyy, keitä demareita on EU-ehdokkaina, he eivät tiedä. He muistavat Rehnin, Halla-ahon, Terhon, Väyrysen ja Stubbin, mutta missä ovat demarit? Suurta nukkumispotentiaalia on myös keskustassa: Olli Rehn ja Paavo Väyrynen antavat kahta ristiriitaista viestiä. Kun ihminen kohtaa ristiriidan, hän vetäytyy, Soini miettii.

Veli-Pekka Leskelä