Perussuomalaiset kiinnostavat kansainvälistä mediaa. Suuren englantilaisen The Guardian -sanomalehden toimittaja matkusti Suomeen haastattelemaan eurovaaliehdokkaita Sakari Puistoa ja Jussi Halla-ahoa.

Toimittaja oli kiertänyt mm. Ranskassa ja Saksassa seuraamassa eurovaalien asetelmia lehtiartikkelia (28.4.2014) varten. Jutun mukaan valtasuhteet muuttuvat kautta Euroopan. Erilaisille protestipuolueille on ennustettu yhteensä jopa 25 % kannatusta.

– EU:ssa on noidankehä: integraatio aiheuttaa ongelmia, ja ratkaisuna ehdotetaan lisää integraatiota. EU:n tulisi keskittyä tehtäviin, jotka hyödyttävät kaikkia, eikä poliittisen yhdentymiseen, Halla-aho kuvailee lehdessä EU:n problematiikkaa.

”Euro on ongelma”

Perussuomalaisilla on ystäviä ympäri Eurooppaa. Saksasta löytyy Alternative für Deutschland (AfD) ja Englannista sekä itsenäisyyspuolue UKIP että konservatiivipuolue. AfD:n iskulausekin kuulostaa perussuomalaisittain jopa hämmästyttävän tutulta: ”vähemmän EU:ta, enemmän Eurooppaa”.

AfD:n ehdokas Dirk Driesang toteaa, että solidaarisuus on tärkeää, mutta Kreikan tapauksessa EU oli solidaarinen pankeille, ei kreikkalaisille.

– Euro on ongelma, jota ei voi korjata. Talouden tosiasiat yritetään sivuuttaa politiikalla, Driesang uskoo The Guardianissa.

Perussuomalaiset maltillisia

Perussuomalaisten erot radikaaleihin euroskeptisiin puolueisiin ovat kuitenkin selvät: perussuomalaiset on maltillinen, kristillis-sosiaalisiin arvoihin pohjautuva kansanliike.

– Perussuomalaiset eivät mene samaan europarlamenttiryhmään Geert Wildersin ja Marine Le Penin kanssa. Ylipäänsä emme voisi kuvitella liittoutuvamme fasistien, sen enempää kuin kommunistienkaan kanssa, Puisto painottaa.

PS VERKKOTOIMITUS