Akateemisessa maailmassa tehtiin tänään historiaa, kun Perussuomalaiset pitivät ensimmäisen oman luentotilaisuutensa yliopistossa. Tapahtuma lähetettiin valtakunnallisesti suorana lähetyksenä puolueen sivujen kautta Oulun yliopiston suuresta luentosalista. Valtiotieteiden kandidaatti Simon Elo ja filosofian tohtori Jussi Halla-aho puhuivat teemalla: “EU:n tulevaisuus – mitä EU-kriitikot haluavat?”

Elon näkemyksen mukaan Euroopan Unioni olisi tulossa tiensä päähän:

– Euroalueen ongelmien vuoksi EU-maiden keskinäinen luottamus ja taloudellinen moraali ovat romuttuneet. Euron ulkopuoliset EU-maat kuten Ruotsi ja Tanska porskuttavat. Eurooppa voi siis kukoistaa, mutta EU on kuin Ottomaanien imperiumi viimeisinä päivinään: pöhöttynyt, itserakas ja epäonnistuneiden rakenteidensa tappama.

EU:n rahoituskaudella 2014-2020 Suomi maksaa EU:lle 3 640 000 000 euroa enemmän kuin mitä saa takaisin.

– Kukin voi miettiä, mitä kaikkea sillä kotimaassa saisikaan aikaan, Elo totesi yleisölle.

Halla-aho: EU useissa asioissa pidemmällä kuin Yhdysvallat

Tilaisuuden toisen alustajan, Jussi Halla-ahon, mukaan kysymyksenasettelu liittovaltioon menemisestä on vanhentunut:

– EU on jo liittovaltio. Sillä on yhteinen valuutta, keskuspankki ja käytännössä yhteinen kansallisuus ja rajavalvonta poistettu. Yhteinen sosiaali- ja turvapaikkapolitiikka on jo tekeillä. Monilta osin EU on pidemmällä kuin moni perinteinen liittovaltio, esimerkiksi Yhdysvallat.

Halla-aho toivoi, että vapaasta liikkuvuudesta ja Schengen-sopimuksesta voitaisiin keskustella avoimemmin.

– Ei vapaan liikkuvuuden pidä olla itseisarvo. Jos siitä on haittaa kohdemaille tai lähtömaille, sen mielekkyydestä pitää olla valmis keskustelemaan. Nyt tilanne on se, että vapaa liikkuvuus on luonut kohdemaihin halpatyövoiman markkinat ja johtanut kantaväestön työttömyyteen, Halla-aho selvitti ja jatkoi:

IMG_3298

– Suomessa on kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia rakennusmiehiä ja saman verran työttömiä suomalaisia rakennusmiehiä.

Kaksituntinen luento päättyi kysymysosuuteen, jossa yleisö tenttasi luennoitsijoita perussuomalaisesta vaihtoehdosta EU-politiikkaan. Tapahtuman järjestäjä oli tyytyväinen aktiiviseen keskusteluun paikan päällä ja somessa, joka alustuksista heräsi.

– Halusimme kokeilla jotain erilaista ja tämä osui ja upposi. Äänestysprosentti eurovaaleissa on tippunut hälyttävän alas. Haluamme kantaa vastuumme ja omalta osaltamme pitää EU-asioita esillä kaikilla foorumeilla, jotta suomalaiset saadaan kiinnostumaan, mitä heidän rahoillaan tehdään tällä hetkellä, PS-Nuorten toiminnanjohtaja Sebastian Tynkkynen totesi.

Hänen mukaansa Perussuomalaisten kannattaa laajemmin hyödyntää mahdollisuus puhua ajankohtaisista poliittista teemoista akateemisilla foorumeilla.

– Meidän päinvastainen linja liittovaltiota kannattaviin puolueisiin nähden kiinnostaa. Opiskelen tässä yliopistossa, ja voin sanoa, että harvoin on tämä suuri luentosali näin täynnä porukkaa. Ja tämä luento ei ollut edes pakollinen. Jokainen tuli omasta kiinnostuksestaan paikalle, Tynkkynen iloitsee.

PS VERKKOTOIMITUS