On antoisaa olla perussuomalainen ja mukana eurovaaleissa. Varsinaisena yllätyksenä Qatarista alun perin lähtöisin oleva televisioyhtiö Al Jazeera pyysi minut suoraan ’The Stream’ -lähetykseen kommentoimaan eurovaaleja, EU:n kehityssuuntia ja ottamaan kantaa ääriliikkeiden nousuun Euroopassa.

Uutiskanava oli minulle tuttu entuudestaan. Olin kiinnostunut siitä jo yli kymmenen vuotta sitten. Olin lukenut myös Hugh Milesin kirjoittaman tiiliskiven kokoisen kirjan kanavan lyhyestä historiasta jo vuosia sitten. Qatarin emiirin rahoituksella perustettu kanava on ollut melkoinen ilmiö varsinkin Lähi-idässä.

Kanava on saanut valtavasti suosiota – ja paheksuntaa – suorasukaisella tyylillään. Uutistoimiston raportointi on käsitellyt monia kiistanalaisia asioita, usein kiistanalaisesti. Kanava on ollut kielletty monissa arabimaissa ajoittain. Myös Yhdysvalloissa kanavaa on pyritty estämään saamaan toimilupaa laajalevikkisille englanninkielisille lähetyksille.

Milesin kirjassa väitetään puolihumoristisesti että ainoa taho joka ei ole syyttänyt kanavaa koskaan propagandistisesta uutisoinnista on Burkina Fason valtio. Kanavaa on arvostettu ja kiitelty yhtä lailla myös sananvapauden edistämisestä.

Lopullisesti laajempaan tietoisuuteen Al Jazeera nousi 2000-luvun alussa Afganistanin ja toisen Irakin sodan uutisoinnista. Kanava oli jalkautunut maihin tehokkaasti ja pystyi operoimaan alueella tehokkaasti jättäen länsimaisen median varjoonsa. Suora riippumaton uutisointi tosin sai länsiliittoutuneet jopa raivostumaan. Sotien aikana yhtiön Kabulin ja Bagdadin toimistoja jopa pommitettiin, ja kanavan toimittaja sai surmansa. On epäilty vahvasti, että kyseessä ei olisi ollut vahinko.

Menin kiinnostuneena lähetykseen mukaan. Paneelin keskeisiä asioita olivat eurovaalit, EU:n tulevaisuus, eurokriittiset ja euroskeptiset poliittiset puolueet sekä arviot ääriliikkeiden nousun vaikutuksista Euroopassa.

Varsinkin ensimmäisellä puoliskolla keskustelu oli välillä melkoista älämölyä, kun kaksi vastakkaista mieltä olevaa brittipoliitikkoa olivat toistensa kimpussa jokaisesta yksityiskohdasta. Sain kuitenkin tuotua perussuomalaisittain keskeisiä teemoja esiin kuitenkin varsin onnistuneesti.

Perussuomalaiset on maltillinen, suomalainen eurokriittinen puolue. EU:n demokratiavaje ja päätöksenteon kaukaisuus kansalaisista on ongelma, jonka haluamme korjata. Ääriliikkeet ovat uhka Euroopalle.

Myös byrokraattinen ja ylimielinen liittovaltioprojekti on uhka, koska se keskittää valtaa entisestäänkin kansalliselta tasolta Brysseliin poliitikoille ja viranomaisille. Mikäli kansalaisten mielipiteitä ei kuunnella ajoissa demokratian keinoin, on selvää että vastareaktio nousee toisella tavalla ääriliikkeiden kautta, mikä on hyvin huolestuttavaa.

Euroopan talousalue ja vapaa liikkuvuus Schengen-alueella ovat asioita joita tulee vaalia. Komission ja Euroopan keskuspankin toimintavaltuudet on tarkastettava. EU:n päätöksenteosta on tehtävä avointa ja läpinäkyvää.

Lähetys on nähtävissä täällä >

Sakari Puisto on väitellyt tohtoriksi ja toimii vierailevana tutkijana Cambridgen yliopistossa Englannissa, ja on ehdolla kevään 2014 eurovaaleissa perussuomalaisten listalla.

SAKARI PUISTO