Ison-Britannian konservatiivien euroedustaja Martin Callanan ylistää pääministeri David Cameronin puhetta, joka tarjosi briteille mahdollisuutta äänestää EU-jäsenyydestä.

Europarlamentaarikko Martin Callananin mielestä olisi hienoa, jos myös Suomi neuvottelisi EU:n kanssa uuden sopimuksen.

– Ja saisitte äänestää myös EU:n jäsenyydestä, kuten perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on jo ehdottanut. Toivommekin Englannissa, että perussuomalaiset voisivat auttaa meitä neuvotteluissa EU:n kanssa seuraavien vaalien jälkeen hyvistä hallitusasemista käsin, Callanan selittää.

Perussuomalaiselle haastattelun antanut Callanan on pitkän linjan eurokriitikko, joka johtaa EU:n uudistamiseen pyrkivää EU-parlamentin ECR-ryhmää eli European Conservatist and Reformist Groupia.

Callanan kehuu vuolaasti pääministeri David Cameronin puhetta, joka tarjosi briteille mahdollisuutta äänestää EU-jäsenyydestä vuoteen 2017 mennessä, jos konservatiivit voittavat vaalit.

Hän muistuttaa Cameronin puhuneen samasta asiasta jo vuosia sitten: EU tarvitsee perustavan muutoksen noustakseen entistä kilpailukykyisemmäksi ja selvitäkseen 21. vuosisadalla.

– EU:n pitää tehdä entistä vähemmän! Se on meidän pysyvä sanomamme. Sen pitää käyttää vähemmän rahaa itseensä, puuttua vähemmän jäsenmaidensa sisäiseen elämään ja jättää enemmän kansallisten parlamenttien tehtäväksi, Callanan tiivistää.

Neuvottelemme muidenkin puolesta

Callanan painottaa, että Iso-Britannia haluaa tarjota uuden sopimuksen myös muille jäsenmaille.

– Se ei tarkoita vain poikkeuksia Englannille, vaan parempia sääntöjä koko Euroopalle. Cameron laittaisi uuden sopimuksen kansanäänestykseen Englannissa. Toivomme myös, että siitä voitaisiin äänestää muissakin jäsenmaissa, Callanan toteaa.

EU-myönteiset tahot suorastaan tyrmistyivät Cameronin puheesta. Presidentti Sauli Niinistö torjui kansanäänestyksen Suomen kohdalta helmikuun alussa Savon Sanomissa. Hän pelkäsi Britannian voivan uhata koko ajan erollaan. Callanan uskoo brittien voivan onnistua neuvotteluissa.

– Se on mahdollista. Euroopan täytyy muuttua. Mitä pienemmäksi Euroopan osuus maailman kansantuotteesta jää, sitä huonommin menestymme kilpailussa. Meidän täytyy muuttua pohjoista myöten.

Valta takaisin jäsenmaille

Britannia saa jo EU:lta erityisiä etuja. Pääministeri Margaret Thatcher neuvotteli suuret jäsenmaksujen palautukset vuonna 1984. Britannia ei myöskään kuulu euroalueeseen eikä passittomaan vapaan liikkumisen Schengen-alueeseen.

Mitä muita etuja britit haluavat vielä saada? Ja mitä EU voisi antaa?

Callanan tahtoo vallan takaisin jäsenvaltioille. EU:n ei pidä määrätä esimerkiksi, montako tuntia työskentelemme viikossa tai montako vapaapäivää vietämme. Tällaiset pitää päättää joka maassa erikseen.

– Uskomme myös, että aluepolitiikka voidaan ja pitää kansallistaa uudelleen niin, että Englannin ja Suomen kaltaiset hyvinvoivat jäsenmaat voivat päättää aluepolitiikastaan ja tuistaan itse. EU voisi neuvoa ja säännellä köyhempiä Itä- ja Keski-Euroopan jäsenmaita. Turha valvontakin on kallista, Callanan esittää.

– Suomi maksaa paljon jäsenmaksuja ja saa niitä takaisin säädeltyinä maatalouden ja aluepolitiikan tukina. Se on hullua. Miksi maksaa jäsenmaksuja ylipäätään?

Vaalivoitto ratkaisee

Voivatko EU-myönteiset Saksa ja Ranska myöntyä tällaisiin muutoksiin? Neuvotteluista ei tule kuitenkaan helpot. Vastassa on tahoja, jotka haluavat lisätä EU:n valtaa.

– Mutta meidän täytyy yrittää! Muuten tästä tulee yksisuuntainen tie, jossa valta kulkee aina vaan jäsenmaista EU:hun päin. Tämä johtaa siihen, että EU menettää entistä enemmän oikeutustaan äänestäjien ja veronmaksajien silmissä. EU on luottanut ihmisten tukeen yhteistyön syventämisessä jo liian pitkään kuin itsestään selvänä asiana. Siksi tahdomme välttämättä asettaa uuden sopimuksen äänestykseen Britanniassa, kunhan konservatiivit voittavat vaalit. Ja toivomme, että muut maat tekevät samoin!

Entä miten käy, jos sopimusta ei synny? Kuka voittaa vaalit?

– Hyvä kysymys. Toivon, että uusi sopimus saadaan valmiiksi ennen vaaleja, koska emme saavuta nyt enemmistöä kuin liitossa liberaalidemokraattien kanssa. He ovat erittäin EU-myönteisiä. Se voisi vaikeuttaa uuden suunnan pitämistä. Jos me voitamme vaalit, aloitamme neuvottelut EU:n kanssa, Callanan kertoo.

Haluamme pysyä uudistetussa EU:ssa

Pääministeri Cameron pelaa sikäli kovaa, että hän itse kannattaa EU-jäsenyyttä, vaikka esittää siitä kansanäänestystä. Mitä mieltä on Callanan?

– Myös minä kannatan jäsenyyttä – mutta uudistetussa EU:ssa, uuden sopimuksen jälkeen. En nykyisillä ehdoilla! Haluan neuvotella uudelleen nykyisen jäsenyytemme ehdot niin, että EU tekee vähemmän ja rajatummilla aloilla. Eikä vain Britanniassa, vaan kaikissa jäsenmaissa.

Britannian eroa EU:sta Callanan ei toivo. Hän muotoilee toivovansa, että he voisivat sopia uudesta reformista, jotta ihmiset voisivat äänestää jäsenenä pysymisen puolesta.

– Haluamme onnistua neuvotteluissa. Jos onnistumme, kansa saa mahdollisuuden äänestää mukana pysymisestä. Eurooppa tarvitsee ison muutoksen, maailma muuttuu, meidän pitää muuttua myös, Callanan painottaa.

Hän vakuuttaa veljespuolueiden kollegoiden tukeneen ehdotusta vahvasti. Etenkin tsekit, puolalaiset ja unkarilaiset ovat seisseet ehdotuksen takana.

– Kaikki yhteistyöpuolueemme ovat tukeneet ehdotustamme ja sen perusviestiä. Jopa konservatiiviryhmän ulkopuoliset puolueet ovat osoittaneet tukeaan. Emme puhu vain vanhoille vakiintuneille puolueille, vaan monille kansalaisryhmille eri puolilla Eurooppaa: ryhmille, jotka ovat kyllästyneet siihen suuntaan, johon Eurooppa on menossa.

Italia voi horjuttaa euroa

Italia järjestää helmikuussa vaalit. Nouseeko Välimereltä taas uusi pilvi varjostamaan kulkuamme?

– Tasapaino voi järkkyä pahasti, jos Italiassa ei ole vakaata hallitusta, joka tukee maan valuttaa. Mutta se asia täytyy jättää Italian kansan käsiin ja katsoa, kuinka vaaleissa käy. Haluan euron selviävän, mutta en millä hinnalla tahansa.

– Euro on projektina ymmärretty väärin. Haluan jokaisen maan päättävän itse, haluavatko ne kuulua siihen. Olen hyvilläni, ettei Britannia kuulu euroon enkä tosiaan tukisi siihen liittymistä. Suomen kansan pitäisi päättää itse, haluaako se kuulua euroon vai ei. Se maksaa joka tapauksessa teille paljon rahaa. Ruotsi ja Tanskahan pärjäävät omilla valuutoillaan erittäin hyvin, Callanan huomauttaa.

Callananin mukaan euron ongelmia on ratkottu vain puolittain ja paljon pitää vielä tehdä.

– Keskuspankin lupaus rajattomasta rahoituksesta ratkaisi ongelmia joksikin aikaa, mutta ongelmien perussyy on yhä sama: eteläiset euromaat eivät ole kilpailukykyisiä, eikä ongelmaa ole vieläkään korjattu. Ratkaisu pitää löytää jotta eurosta tulisi menestyvä valuutta. Mutta en ole varma, voidaanko tätä ongelmaa edes ratkaista euron puitteissa.

Skotit häviäisivät itsenäistyessään

Entä jos Skotlanti eroaa Britanniasta? Skotithan äänestävät siitä ensi vuoden syksyllä. Kansallismielinen Skotlannin kansallispuolue SNP ryhtyi ajamaan kansanäänestystä heti noustuaan suurimmaksi puolueeksi vuonna 2007. Vuonna 2011 se sai enemmistön alueparlamenttiin ja mittausten mukaan itsenäisyyttä kannattaa jopa kolmannes vastaajista. Kannastaan epävarmoja on paljon.

– Toivon, että he äänestävät Britannian jäsenyyden puolesta. Olemme olleet vahvoja yhdessä jo satoja vuosia. Puolueemme toki suosii kansanäänestystä, jotta kansa saa päättää näin tärkeästä ja perustavanlaatuisesta asiasta itse. Emme kuitenkaan toivo heidän jättävän meitä. Mielipidetiedustelujen mukaan skotit eivät olisi irtautumassa. Mutta se on heidän käsissään, Callanan muistuttaa.

– Irtaantuminen olisi suuri menetys heille. Heidän pitäisi neuvotella uudelleen jäsenyytensä EU:ssa, eivätkä he saisi samoja etuja kuin Britannialla on nyt. Heidän pitäisi liittyä euroon ja Schengenin alueeseen. Se tekisi elon ankeaksi.

Entäpä jos Saksa ja Ranska ottavat kovan linjan? Vuonna 1984 saitte pysyvät jäsenmaksupalautukset: jospa he sanovat sen nyt riittävän.

– He neuvottelevat varmasti kovaa, mutta niin tekee Cameronkin. Angela Merkel viestitti jo myönteisessä hengessä heidän olevan valmiita neuvottelemaan niistä ongelmista, joita EU:lla on. Se on hyvä merkki, Callanan arvelee.

TEKSTI: VELI-PEKKA LESKELÄ
KUVA: EUROPEAN UNION – EUROPEAN PARLIAMENT.

Tagit