Unkarin päätös alkaa myöntää venäläisille pikaviisumeja EU-alueelle on saanut täystyrmäyksen Euroopassa. Nyt 67 europarlamentaarikon joukko on lähettänyt komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille kirjeen, jonka yksi allekirjoittajista on europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen.

Sebastian Tynkkynen pitää Unkarin syntilistaa pitkänä. Muun muassa estelyt Ukrainan tukemisessa, Venäjä-pakotteiden jarruttaminen sekä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien perusteeton hidastelu ovat vaarantaneet Euroopan turvallisuutta. Touhu on nyt saamassa jatkoa maan viisumipäätöksen myötä.

– Jos Unkari aloittaa pikaviisumien myöntämisen venäläisille, se tarkoittaa pääsyä vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelle ilman turvallisuusselvitystä. Tämä tulisi avaamaan portit myös venäläisille vakoojille Eurooppaan, eikä sitä tule missään nimessä sallia, Tynkkynen linjaa.

EU ei voi vain seurata sivusta

Unkari on perustellut päätöstään Venäjän valtionyhtiö Rosatomin ydinvoimalahankkeella, jonka vuoksi maahan tulee venäläisiä työntekijöitä. Jos Unkari ei peruuta linjassaan, Tynkkynen ja muut kirjeen allekirjoittaneet vaativat EU:ta ryhtymään toimiin.

– EU:n sisäasioista vastaava komissaari oli onneksi reagoinut pikaisesti esitettyihin vaatimuksiin lähettämällä Unkarin hallitukselle selvityspyynnön asiasta. Jos Unkari toteuttaa tämän pikakaistan venäläisille, EU ei voi vain seurata sivusta. Kuten me kirjeessä toteamme, silloin Unkarin läsnäolo Schengen-alueessa on nostettava pöydälle ja Unkarin rajoille pitää tarvittaessa asettaa rajatarkastuksia.

Vaakakupissa Euroopan turvallisuus

– Kun vaakakupissa on Euroopan turvallisuus, ei meillä ole muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä suojaaviin toimiin, Tynkkynen päättää.

Vaatimus oli jo toinen, jonka Tynkkynen on europarlamentissa allekirjoittanut Unkarin Venäjä-linjaan puuttumiseksi. Aiemmassa kirjeessä joukko europarlamentaarikkoja vaati Unkarin äänioikeuden hyllyttämistä neuvostossa toistuvien Venäjää palvelevien toimien takia.

Suomen Uutiset