Southportin lapsipuukotuksista alkaneet levottomuudet ovat jatkuneet yli viikonlopun Britanniassa. Kymmenissä väkivaltaisissa mielenosoituksissa on pidätetty vajaat 200 mielenosoittajaa. Poliiseja on loukkaantunut yhteenotoissa. Kansalaisten laaja tyytymättömyys ei ole kanavoitunut poliittisiin puolueisiin, vaan se on siirtynyt kaduille. Siinä asialistaa brittihallituksen alkavan viikon kriisikokouksille.

Toisen polven maahanmuuttaja Axel Muganwa Rudakubana on saanut syytteet kolmesta murhasta ja kymmenestä murhayrityksestä joukkopuukotuksessa Britannian Southportissa heinäkuun lopussa. Syytetyn nimen julkaisi muun muassa BBC.

Puukotusta seuranneet mielenilmaisut ovat jatkuneet viikonloppuna Britanniassa. Sadat väkivaltaiset ja maahanmuuttokriittiset mielenosoittajat kerääntyivät sunnuntaina Rotherhamin kaupunkiin pakolaisia majoittavan hotellin edustalle.

Raivostunut väkijoukko riehui ja heitti kaikella käsiinsä saamalla hotellia ympäröiviä poliiseja ja yritti samalla sytyttää rakennuksen tuleen. Brittimedian mukaan mielenosoittajat ovat äärioikeistolaisia.

”Todella pöyristyttävää”

-Väkivaltainen ja rikollinen hyökkäys turvapaikanhakijoita majoittavaan hotelliin on todella pöyristyttävää, kirjoittaa sisäministeri Yvette Cooper viestipalvelu X:ssä:

-Tietoisesti yritetään sytyttää tuleen ihmisiä täynnä oleva hotelli.

Brittien tunteet ovat nyt todella pinnassa.

Tyytymättömien ja osin väkivaltaisten kansalaisten plakaateissa ja banderolleissa luki muun muassa: ”Emme ole enää oikeistolaisia – nyt olemme oikeassa”, ”Kumiveneiden pysäyttäminen tarkoittaa puukottajien pysäyttämistä” ja ”Heittäkää ne ulos!”.

Faktat olivat mielenosoituksien alkuvaikeessa selkeästi hakusessa. Esimerkiksi lapsipuukottaja Rudakubana ei saapunut Britanniaan veneellä, toisin kuin monin paikoin aluksi väitettiin.

Rauhattomuus ei kumpua yksinomaan äärioikeiston yllytyksestä

On selvää, että erityyppiset ulkomaiset ja Britannian sisäiset toimijat pyrkivät hyödyntämään puukotusten aikaansaamaa vihaa sekä pelkoa ja lietsomaan sekaannusta sekä eripuraa omien arkisten talousongelmiensa kanssa kamppailevien kansalaisten keskuudessa.

Viikonloppuna on ollut kuitenkin kymmeniä maahanmuuttovastaisia mielenosoituksia eri puolilla saarivaltakuntaa. Osa niistä on ollut väkivaltaisia. Kaikki eivät voi olla pelkästään äärioikeistolaisten natsitrollien ja Venäjän aikaansaannosta. Rauhattomuuksien lomassa on nähty muun muassa kansalaistempaus, jossa rauhanomaisin keinoin mieltään osoittavat britit protestoivat hallitusta vastaan, joka leimaa kaikki mielenosoittajat äärioikeistolaisiksi.

Britannia terveysjärjestelmä ei toimi, eläkeläisistä kolmannes elää toimeentulorajan alapuolella ja turhautuminen omien vaikutusmahdollisuuksien puuttumiseen tuntuu olevan yleistä.

Tyytymättömyys ei kanavoidu puolueisiin

Pääasiallinen selitys brittilevottomuuksille on kansalaismielipide, jonka mukaan islam ja maahanmuutto ovat eksistentiaalinen uhka. Näin analysoi tutkija Christer Mattsson Göteborgin yliopistosta.

-Tyytymättömyys ei ole kanavoitunut poliittisiin puolueisiin ja se johtuu suurelta osin Britannian vaalijärjestelmästä. Brexitin voittokulku osoitti, kuinka suuri ryhmä on kyseessä. Muutoin valtavaa tyytymättömyyttä maahanmuuttoa ja islamia kohtaan on ollut vaikeaa kanavoida, vain kadut ovat jääneet jäljelle.

Mattsonin mukaan ulkomaiset toimijat voivat English Defence League -taustaisten toimijoiden ohella lietsoa levottomuuksia. Venäjä on yksi näistä.

-On ulkomaisten hallintojen intressissä aiheuttaa sekaannusta länsimaissa. Tyhjästä ei voi nyhjäistä mutta tilaisuuden tullen heitetään mieluusti lisää bensaa liekkeihin.

SUOMEN UUTISET