Perussuomalaiset asetti hallituksen kyselytunnilla seinää vasten. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström kysyi varapääministeri Jutta Urpilaiselta suoraan, onko hän valmis eroamaan toimintakyvyttömästä hallituksesta, jotta maan ongelmia voitaisiin ratkoa yhdessä vaalien jälkeen.

Hän kysyi aluksi, mikä on hallituksen oma linja, kun se pyytää oppositiota apuun velkaantumisen pysäyttämiseksi samalla kun se itse esittää ristiriitaisia linjauksia. Perussuomalaisten hän korosti kannattaneen säästöjen jaksottamista pitkään, ettei kasvu tyrehtyisi.

– Hallituksen rivit sen sijaan näyttävät olevan tässäkin asiassa täysin sekaisin. Lehtien palstoilla ja sosiaalisessa mediassa riidellään avoimesti, eikä päätöksiä tahdo syntyä. Kysynkin, mikä on hallituksen linja, Lindström peräsi.

Urpilainen maanitteli oppositiota vielä yhteisiin keskusteluihin kansainvälisten luottoluokittajien rauhoittamiseksi, vaikka molemmat oppositioryhmät olivat sanoutuneet jo ennen kyselytuntia irti hallituksen itse aiheuttamista ongelmista, Lindström lisäsi painetta.

Hallitus ymmärtänyt kyvyttömyytensä

– Hallitus on itse luopunut velkatavoitteistaan. Perussuomalaiset ovat tarjonneet hallitukselle yhteistyön kättä useita kertoja, mutta tähän saakka se ei ole hallitukselle kelvannut. Nyt, kun hallitus ymmärtää itsekin kyvyttömyytensä päätöksentekoon, se toivoo, että oppositio siunaisi sen epäonnistuneen talouspolitiikan ja sitoisi samalla omat kätensä hamaan tulevaisuuteen?

– Olemme tietenkin valmiit tulemaan keskusteluihin, kun pääministeri kysyy. Katsomme kuitenkin, että ennen kuin seuraavan hallituksen puolesta tehdään minkäänlaisia päätöksiä, pitäisi ensin käydä vaalit, joissa jokainen puolue toisi esiin oman talouspoliittisen vaihtoehtonsa.

Kysyn valtiovarainministeri- ja SDP:n puheenjohtaja Urpilaiselta, oletteko valmis lähtemään toimintakyvyttömästä hallituksesta, jotta vaalien kautta saataisiin aikaan sellainen hallitus, joka pystyy tekemään nykyisen taloustilanteen vaatimat päätökset, Lindström pamautti.

Urpilainen koetti vakuuttaa vielä hallituksen kykenevän päätöksiin. Päätöksiäkin on tehty ja kehysriihi on maaliskuun lopussa. Hän korosti päätösten syntyvän ja vetosi vielä sopimuskulttuuriin, kun Suomea on sanottu sopimusyhteiskunnaksikin. Syksyllä tehtyä raamisopimusta hän piti hyvänä saavutuksena.

– Olisi hyvä, jos pystyisimme myös talouspolitiikassa vastaavaan sopimukseen, hän vetosi.

Soini: Hienoa, että löydätte aitioon

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vastasi iloitsemalla siitä, että vasemmistoministerit löytävät vielä ministeriaitioonkin, vaikka keskiviikon eurooppaselonteon keskustelussa heitä ei näkynyt siellä yhtään. Hän moitti myös kovin korutonta kutsua, joka tuli STT:n uutisena päättäjien kännyköihin.

– Kysynkin, mitkä ovat hallituksen suuntaviivat – ovatko ne Martti Hetemäen työryhmän suuntaviivat, ovatko ne hallitusohjelman suuntaviivat, ovatko ne kokoomuksen kolmen miljardin suuntaviivat – vai peräti Paavo Arhinmäen (vas.) suuntaviivat, joista minä en tiedä, mitä ne ovat, Soini kysyi.

Keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikainen säesti kysymällä, palauttaako hallitus myös sote-uudistuksen parlamentaariseen valmisteluun. Urpilainen jätti vuolassanaisesti vastaamatta kysymykseen.

Veli-Pekka Leskelä