Kesän mittaan Ruotsin poliisin tietoon on tullut useita tapauksia, jossa järjestäytyneen rikollisuuden palveluksessa olevat lapset ovat kuljettaneet käsikranaatteja ja muita räjähteitä joukkoliikenteessä sekä julkisilla paikoilla. Kotona lapset ja nuoret säilyttävät käsikranaatteja muun muassa oman huoneensa yöpöydällä.

Poliisi löysi heinäkuun loppupuolella Södertäljen Genetan alueelta maastosta kaksi käsikranaattia. Löytöpaikasta on vain kivenheiton matka elintarvikeliikkeeseen, johon heitettiin käsikranaatti 22. heinäkuuta.

Keski-ikäinen nainen loukkaantui vaikeasti ja useat muut saivat lievempiä vammoja.

– Kesän kuluessa olemme löytäneet yhä enemmän käsikranaatteja. Tilanne on todella vakava, kun jengimaailmassa on otettu käyttöön sotamateriaalia, sanoo keskusrikospoliisin komisario Jon Wåhlander Aftonbladetissa.

Käsikranaatteja yöpöydällä

Yleensä räjähteet löytyvät rikollisten omista ympyröistä. Mutta voi käydä niinkin, että poliisille täysin tuntemattomat nuoret säilyttävät kodeissaan jengiläisten tavaroita. Tästä on viime vuodelta useampiakin esimerkkejä.

– Heillä on käsikranaatteja meikkipöydällään, kunnes isoäiti tulee siivoamaan, tekee löydön ja ilmoittaa siitä poliisille. Mutta aivan yhtä hyvin pikkusisko voisi ihmetellä yöpöydän outoja esineitä ja ottaa ne mukaan leikkeihinsä, Wåhlander toteaa.

Kotitekoiset pommit ovat poliisin mukaan kuitenkin jengirikollisten tavallisimpia räjähteitä. Käsikranaatit ovat selvästi paljon pienemmässä roolissa maassa parhaillaan meneillään olevissa jengisodissa.

Veteraanit kouluttavat lapsia

Poliisi muistuttaa, että käsikranaattien ja muiden räjähteiden käsittely sisältää todella vakavia riskejä.

– Hän, joka kuljettaa tai säilyttää käsikranaatteja tai muita räjähteitä asettaa itsensä perheenjäsenensä sekä kaikki lähellä olevat vaaraan, Wåhlander muistuttaa jengirikollisten kanssa tekemisissä olevia lapsia ja nuoria.

Poliisin mukaan räjähteiden käsittely on osa järjestäytyneen rikollisuuden koulutus- ja rekrytointimetodeja, joiden avulla lapset vedetään mukaan rikolliseen maailmaan. Lapset oppivat olemalla läsnä, kyselemällä ja kuuntelemalla heitä muutamaa vuotta vanhempien veteraanien tarinoita.

SUOMEN UUTISET