Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo, että Suomeen haetaan EU-rahoitusta itärajan aitahankkeen jatkamiselle. Tynkkysen edustama ECR-ryhmä Euroopan parlamentissa on jättänyt asiasta aloitteen Euroopan komissiolle.

– Meidän Euroopan perussuomalaisten ryhmässä, eli ECR:ssä, alettiin ensin kasata aloitetta, että EU rahoittaisi 25 kilometriä raja-aitaa Kreikkaan. Kreikka on valtavan EU:hun suuntautuvan siirtolaispaineen kohteena ja kuten Suomikin, myös Kreikka vartioi EU:n ulkorajaa. Tuin ilman muuta aloitetta, Sebastian Tynkkynen kertoo ja jatkaa:

– Ryhmämme pohjoismaisella porukalla ehdotimme tämän lisäksi, että myös Suomeen haettaisiin vastaavaa rahoitusta. Tämä hyväksyttiin, joten nyt komissiolle lähtee koko ECR-ryhmän tasolla ehdotus, että EU rahoittaisi 25 kilometriä lisää raja-aitaa Suomen Venäjän vastaiselle rajalle.

Suomen kuuluu saada nettomaksajana osuutensa

Parhaillaan Suomessa on käynnissä hanke, jossa rajavartiolaitos rakentaa 200 kilometrin mittaista esteaitaa itärajalle. Hanke rahoitetaan Suomen valtion budjetista, mutta Tynkkynen näkee asiassa laajemman ulottuvuuden ja perusteet EU-rahoitukselle.

– Suomi vartioi 1 340 kilometrin pituista itärajaa, joka on samalla koko EU:n ulkoraja. Suomen raja-aitahanke vahvistaa suoraan koko Euroopan turvallisuutta. Tämä näkyy hyvin konkreettisesti, kun olemme päättäväisesti turvanneet rajan Venäjän hybridihyökkäyksen aikana. Siksi myös EU on saatava mukaan näihin talkoisiin turvallisemman Euroopan puolesta.

– Me olemme EU:ssa nettomaksaja, joten tällaisessa koko EU:ta koskevassa hankkeessa, jos jossain, EU-rahaa pitäisi virrata myös meille. Toteutuessaan tämä ehdotus toimisi päänavauksena, jonka jälkeen aitakilometrejä päästäisiin entisestään lisäämään, Tynkkynen toteaa.

Tynkkynen painottaa, että Suomen komissaarin on käytettävä kaikki vaikutusvaltansa, jotta ehdotus saa positiivisen arvion komission päässä. Komissiosta aloite palaa Euroopan parlamentin äänestykseen, joka on odotettavissa tänä syksynä.

SUOMEN UUTISET