Googlettaminen tai kansanomaisemmin ”KVG” on pitkään ollut synonyymi kaikelle tiedon hakemiselle internetistä. Googlen markkinaosuus on perinteisesti ollut yli 90 prosenttia monessa länsimaassa. Nyt monopoli horjuu ja pian tekoäly pyyhkii pöytää vanhalla maailmalla.

Googlen ehkä merkittävin haastaja on Microsoftin klaaniin kuuluva OpenAI. Yhtiön lippulaivatuote on nimeltään ChatGPT ja sitä käyttää jo yllättävän moni työelämään kasvaviin haasteisiin helpotusta etsivä henkilö.

Itse asiassa 60 prosenttia työikäisistä on käyttänyt aktiivisesti jonkinsorttista tekoälytyökalua.

Passiivisesti tekoälyä käyttää jokainen, sillä AI on upotettu yhä useampaan päivittäin käytettävään palveluun ja sovellukseen.

Useampia haastajia

Google merkitsee monelle samaa kuin internet. Yhtiöllä on haun lisäksi Youtube-videopalvelu sekä Chrome-selain ynnä läjäpäin muita palveluita. Googlen päihittäminen on siten enemmän kuin haasteellista.

Ja Googlella (Deep Mind) on tietysti omiakin tekoälysatsauksia.

Eräs haastajista on maailman rikkaimpiin kuuluvan Jeff Bezosin (Amazon) tukema Perplexity. IBM oli pitkään huipulla Watson-alustansa kanssa ja Microsoftilla on AzureAI. Amazonilla on myös kuvan- ja tekstinvääntöön soveltuva AWSAI.

Sovelluksia on jo joka lähtöön ja lisää tulee kiihtyvällä vauhdilla.

Kysy kuin kaverilta

OpenAI on julkaissut SearchGPT-hakutyökalun rajoitetulle määrälle koekäyttäjiä, jotka siinä sivussa kehittävät ohjelmistoa palvelemaan omaa kohderyhmäänsä. Jonotuslistalle pääsee tästä.

AI-hakukoneelle esitetään kysymyksiä kuin konsanaan inhimilliselle tietäjälle. Jos kysyjälle jää jotakin epäselväksi, hän voi jatkaa keskustelua tekoälyn kanssa, kunnes kaikki on selvää pässinlihaa. Kyselyt onnistuvat periaatteessa myös puhumalla.

Erona vanhan liiton hakuihin on se, että AI-moottori julkaisee myös esittämänsä tiedon lähteet.

Näin toimii tekoälyhaku

Esimerkki SearchGPT:n kehitysversion käytöstä. Kysymys kuuluu ”mitkä ovat perussuomalaiset-puolueen vahvuudet?” Ja tässä vastaus:

1) Kansallismielisyys ja EU-kriittisyys: Puolue keskittyy Suomen kansallisten etujen ja kulttuurin puolustamiseen ja on kriittinen Euroopan unionia kohtaan​(Perussuomalaiset)​​ (Wikipedia)​​ (Wikipedia, vapaa tietosanakirja)​.

2) Eliitinvastaisuus ja tavallisten ihmisten puolustaminen: Perussuomalaiset korostavat tavallisten suomalaisten ääntä politiikassa ja vastustavat eliitin valtaa, pyrkien edistämään oikeudenmukaista yhteiskuntaa​(Perussuomalaiset)​​(Wikipedia, vapaa tietosanakirja)​.

3) Maahanmuuttokriittisyys: Puolueen kriittinen suhtautuminen maahanmuuttoon on saanut tukea niiltä, jotka näkevät maahanmuuton uhkana taloudelle ja turvallisuudelle​(Bridge Initiative)​​ (Wikipedia, vapaa tietosanakirja)​.

4) Laaja maantieteellinen tuki: Perussuomalaisilla on kannattajia sekä kaupungeissa että maaseudulla, mikä antaa heille vaikutusvaltaa paikallisella ja valtakunnallisella tasolla​(Perussuomalaiset)​​ (Wikipedia)​.

5) Historiallinen tausta ja jatkuvuus: Puolue on Suomen Maaseudun Puolueen (SMP) seuraaja, mikä antaa sille vahvan historiallisen perustan ja uskollisen kannattajakunnan​(Wikipedia)​​ (Wikipedia, vapaa tietosanakirja)​.

Nämä vahvuudet ovat tehneet perussuomalaisista merkittävän poliittisen voiman Suomessa, joka pystyy haastamaan perinteiset valtapuolueet ja vaikuttamaan maan poliittiseen suuntaan.

SUOMEN UUTISET