Toimittaja Ivan Puopolo haastatteli torstaina YleX:n juontaja Lloyd Libisoa. Youtube-video on kerännyt lyhyessä ajassa runsaan yleisön ja valtavan määrän keskustelua Ylen toiminnasta. Näyttää siltä, että Yle on antanut toiminnastaan julkisuuteen vääriä tietoja. Skandaalin ytimessä on Yleisradion järjestämät niin sanotut DEI-koulutukset sekä Turvallisen tilan ohjeet.

– Toisin kuin Ylen johto on väittänyt, Libison mukaan DEI-koulutukset ovat pakollisia, Puolopo kommentoi.

Ylen henkilöstöjohtaja Eija Hakakari totesi aiemmin Verkkouutisille, että koulutukset eivät ole pakollisia.

Puopolo jatkaa:

– Kaikkialla Ylen tiloissa – myös studioissa – on käytössä Turvallisen tilan ohjeistus. Ohje kieltää mm. sukupuolen olettamisen, toisen nolaamisen tai mielipiteiden jyräämisen. Epäselvää on, mitä toimittajan pitäisi tehdä, jos haastateltava rikkoo ohjeita. Ei myöskään ole tietoa, mitä ”nolaamisen kielto” tarkoitaa vaikkapa tilanteessa, jossa haastateltava valehtelee. Pitääkö toimittajan suojella haastateltavaa? Selvää kuitenkin on, että tiedotusvälineen ei pitäisi ennakolta ohjata tai estää haastateltavien puheita.

– Libiso kertoi, että DEI-kouluksen käyneet saavat sateenkaaren värisen kaulanauhan. Siten hänen mukaansa voidaan erottaa, kuka on käynyt koulutuksen. Libiso kertoo videolla myös, miten DEI-koulutukset vaikuttavat työilmapiiriin ja paljon muuta.

Libisoa on kategorisesti kielletty haastattelemasta joitain ihmisiä, nimeltä hän mainitsi Aleksi Valavuoren. Kielto rikkoo selvästi journalismin etiikkaa ja vapaata tiedonvälitystä.

Ivan Puopolon ohjelma katsottavissa täältä:

SUOMEN UUTISET