Yksi kansainvälisen Elokapina-liikkeen perustajista on tuomittu vankeuteen moottoritien tukkimisesta. Hän puolustautui oikeudessa sanomalla, että moottoriteiden tukkiminen on välttämätöntä hätävarjelua globaalin ilmastonmuutoksen aiheuttaman ”holokaustin” torjumiseksi.

Yhtenä Extinction Rebellion -liikkeen alkuperäisistä perustajista tunnettu Roger Hallam, 58, on tuomittu viiden vuoden ehdottomaan vankeuteen, kertoo BBC.

Kansainvälinen Exctinction Rebellion (XR) -liike perustettiin 31. lokakuuta 2018 Britanniassa Hallamin ja kahden muun miehen toimesta ja saman vuoden marraskuussa sen toiminta käynnistettiin Suomessa nimellä Elokapina. Hallam on sittemmin siirtynyt toimimaan muissa ympäristöaktivistien liikkeissä.

Tuomio liittyy Just Stop Oil -aktivistien suoraan toimintaan marraskuussa 2022. Neljäkymmentäviisi aktivistia katkaisi liikenteen M25-moottoritiellä neljänä peräkkäisenä päivänä aiheuttaen liikennekaaoksen eteläisessä Englannissa. Syyttäjän mukaan aktivistien toiminta aiheutti liikenneonnettomuuksia ja ainakin 765 000 punnan menetykset viivästymisistä johtuen.

Iskun suunnittelijat tuomittiin

Roger Hallam ja neljä muuta henkilöä tuomittiin vankeuteen tämän suoran toiminnan operaation suunnittelijoina. Muut tuomitut saivat neljän vuoden vankeustuomion. Tuomio pohjautui edellisen hallituksen säätämään lakiin, joka kriminalisoi ”vakavan julkisen haitan aiheuttamisen suunnitelmallisesti” suoran toiminnan kautta. Laissa määrätty maksimirangaistus on 10 vuotta vankeutta.

Osa tuomituista oli osallistunut varsinaiseen moottoritien tukkimiseen, osa ehkä ei, mutta kaikki tuomittiin haittaa aiheuttaneen mielenilmauksen suunnittelemisesta ja organisoimisesta. Sun-lehden toimittajan poliisille vuotama äänite suunnittelukokouksesta osoitti tuomarin mukaan, että protestin taustalla oli erittäin huolellisesti ja yksityiskohtaisesti laadittu suunnitelma. Hallamia pidettiin keskeisenä ideoijana.

Oikeudenkäynnin aikana Hallam olisi halunnut pitää pitkiä puheita ilmastonmuutoksen vaikutuksista, mutta tuomari joutui keskeyttämään hänet useaan otteeseen. BBC:n mukaan tuomari sanoi Hallamin tehneen oikeudenkäynnistä ”oman suoran toiminnan protestinsa”. Yhdessä vaiheessa salista jouduttiin poistamaan yhdentoista mielenosoittajan joukko, joka yritti vaikuttaa valamiehistön päätökseen.

Vertaa ilmaston lämpenemistä holokaustiin

Hallam itse on kirjoittanut X:ssä pitkän selostuksen oikeudenkäynnistä omasta näkökulmastaan. Hän vertaa ilmaston lämpenemistä holokaustiin. Hallamin mukaan meitä odottaa ”maailmanlaajuinen hiilidioksidikaasukammio, joka voi tappaa meidät kaikki”, joten ”me emme saa enää antaa fasismin luoda holokaustia”.

Varsinaiseen juutalaisten holokaustiin liittyen Hallam on aiemmin todennut Zeit-lehden haastattelussa, että kansanmurhia sattuu säännöllisesti ja holokausti oli vain yksi onneton tapahtuma ihmiskunnan historiassa. Monet äärioikeistolaisina pidetyt poliitikot ovat saaneet tuomioita vastaavista, holokaustia vähättelevistä lausunnoista Saksassa ja Ranskassa.

Vertaa moottoritien tukkimista hätävarjeluun

Roger Hallamin mukaan on ilmiselvää, että miljardit ihmiset voivat kuolla, koska eliitti päästää hiilidioksidia ilmakehään. Hän vertaa moottoritien tukkimista hätävarjeluun tai pakkotilaan, kuten toisten ihmisten henkeä uhkaavan puukkomiehen tai terroristin taltuttamiseen tai talojen purkamiseen Lontoon vuoden 1666 suurpalon aikana tulen leviämisen estämiseksi.

Kun Hallam yritti oikeudessa selittää, että moottoriteiden tukkimisella on suora vaikutus yhteiskuntaan, tuomari kysyi, että millä tavalla moottoritien tukkiminen vaikuttaa maapallon lämpötilaan.

Hallamin saama tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan asia viedään todennäköisesti vetoomustuomioistuimeen.

”Poliitikot ja yritysjohtajat ammuttava”

Roger Hallam on pitkän linjan ympäristöaktivisti, joka tunnetaan vasemmistolaisista, väkivaltaan kiihottavista mielipiteistään. Hän on muun muassa todennut, että ympäristön heikkenevään tilaan syylliset kansanedustajat ja yritysjohtajat pitäisi ampua.

Lokakuussa 2020 Roger Hallam vieraili Venäjän valtion TV-kanavalla yllyttämässä länsimaiden teinejä kapinaan. Hallamin mukaan länsimaiden talous murskattava ja demokratiasta luovuttava. Demokratian sijaan Hallam ehdottaa päättäviksi elimiksi neuvostoja.

Ilmastoaktivisteista äärivasemmistolaisiksi

Kuten Suomen Uutiset on raportoinut, Just Stop Oil -liike on aiemmin hakenut julkisuutta moottoriteiden tukkimisen lisäksi heittämällä tomaattikeittoa Vincent van Goghin Auringonkukkia-maalauksen päälle taidemuseossa ja ruiskuttamalla oranssia mönjää kivikautisen Stonehenge-monumentin päälle.

Suomessa Koneen säätiön rahoittama Elokapina on yhä selvemmin radikalisoitunut ympäristöliikkeestä äärivasemmistolaiseksi yleisprotestiliikkeeksi, jonka aktivistit osallistuvat Israelin vastaisiin mielenosoituksiin. Äskettäin Elokapinan virallinen Twitter-tili vihjaili äärimmäisellä väkivallalla vaatien helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun ”lakkauttamista”.

SUOMEN UUTISET