Saksan sisäministeriön ja liittovaltion poliisien ammattiliiton mukaan rajatarkastuksissa jäi viiden viikon aikana 8 300 luvattoman maahantulijan lisäksi kiinni noin 600 ihmistä, joista oli olemassa pidätysmääräys.

Lisäksi saatiin kiinni yli sata jalkapallohuligaania, 230 ihmissalakuljettajaa ja 110 ihmistä, joilla todettiin olevan poliittiseen rikokseen viittaava motiivi.

Yli 5 300 ihmistä käännytettiin rajalta, koska heidän turvapaikkahakemuksensa oli aikaisemmin hylätty.

Eniten tunkua itärajalla

Kaksi kolmaosaa pidätyksistä tehtiin Puolan, Tshekin, Itävallan ja Sveitsin vastaisilla ja yksi kolmasosa Tanskan, Benelux-maiden ja Ranskan vastaisilla rajoilla.

Saksan sisäministeri Nancy Faeser (sd) on päättänyt jatkaa vastaavaa valvontaa lännessä vain Ranskan vastaisella rajalla Pariisin Olympialaisten päättymiseen asti.

Puolan, Tshekin ja Sveitsin rajoilla valvontaa jatketaan joulukuuhun ja Itävallan vastaisella rajalla ajoittain marraskuuhun asti.

Tanskan ja Benelux-maiden vastaisia rajoja kontrolloidaan 20. heinäkuuta lähtien piilovalvontana. Se oikeuttaa liittovaltion poliisin kontrolloimaan henkilöitä yhdessä naapurimaiden poliisiviranomaisten kanssa 30 kilometrin päähän rajasta.

Valvonnan jatkamista vaaditaan

Liittovaltion poliisien ammattiliiton varapuheenjohtaja Manuel Ostermann pitää fataalisena virheenä sisäministerin päätöstä olla jatkamatta nyt tehokkaaksi osoittautunutta valvontaa kaikilla rajoilla myös tästä eteenpäin.

Samaa mieltä ollaan myös oppositiossa ja hallituksessa mukana istuvan liberaalipuolueen liittopäiväryhmässä. Selkää vastustusta tulee vain hallituksessa olevien vihreiden taholta.

– Niin kauan kun EU:lla ei ole turvallisia ulkorajoja, niin sisärajojen valvonnan on oltava mahdollista, sanoo liberaalien liittopäiväryhmän puheenjohtaja Christian Dürr medialle antamassaan haastattelussa.

Baijerin osavaltion pääministerin ja Kristillissosiaalisen unionin puheenjohtajan Markus Söderin mukaan idea Euroopasta ilman sisäisiä rajoja onnistuu vain, jos Euroopalla on turvalliset ulkorajat.

Rikollisten vapaa liikkuminen on estettävä

Saksan suurimman osavaltion, Nordrhein-Westfalenin pääministerin Henrik Wüstin (CDU) mukaan rajat on kyettävä sulkemaan ihmisten ja huumeiden salakuljettajilta ja raha-automaattien räjäyttelijöiltä, jos halutaan pitää kiinni työmatkalaisten, muiden matkustajien sekä kauppiaiden ja yrittäjien vapaasta liikkumisesta.

Liittovaltion poliisien ammattiliiton varapuhheenjohtajan mukaan Saksan olisi vaadittava Schengein sopimukseen kohtaa, joka mahdollistaa turvapaikkaa hakevien käännyttämisen tietyissä tilanteissa suoraan rajalta.

PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI