Vahvan kuningashuoneen, läpikäyvän uskonnon ja modernin kansalaisvaltion yhdistäminen toimivaksi konseptiksi on hankalaa, ellei peräti mahdotonta. Kun valtaa ei haluta aidosti jakaa, uudistukset ovat pelkkä kulissi. Sen huomasivat naisten oikeuksien puolesta taistelleet sisarukset Saudi-Arabiassa.

Saudi-Arabia haluaa muuttaa länsimaisen median valtiosta luoman mielikuvan, jonka mukaan kyseessä on öljyrahoissa piehtaroivan paimentolaiseliitin keskiaikainen tyrannia.

Taustalla on maailmanlaajuinen pyrkimys irti fossiilienergiasta, joka tarkoittaa öljyvaltioille uusien tulonlähteiden etsintää.

Saudi-Arabia tähtää Vision 2030suunitelmallaan siihen, että kuuden vuoden kuluttua öljy ei ole maan tärkein tulonlähde. Tarkoitus on satsata uusiutuvaan energiaan ja tehdä hiekka-aavikosta Lähi-idän merkittävin turistikohde.

Naisten tasa-arvo toisinajattelua

Saudi-Arabian itsevaltainen johtaja Muhammed bin Salman (MBS) haluaa luoda kuvan modernista ja avoimesta valtiosta, jonne jokainen maksukykyinen matkaaja on tervetullut viihtymään ja törsäämään.

Kulissien takana totuus voi olla toinen ja erityisesti naisten ja toisinajattelijoiden asema on länsimaisittain mitattuna todella kehno.

Naiset ovat tosin saaneet ajaa autoa jo pari vuotta ja MBS:n käskystä moraalipoliisi on teoriassa aavistuksen höllentänyt huivin ja kehon peittävän abayan käyttöpakkoa. Kunhan asu vain on ”kunniallinen”.

”Se maa on tuhonnut minut ja perheeni”

Tammikuussa 29-vuotias Manahel al-Otaibi tuomittiin 11 vuodeksi vankeuteen terrorismirikoksista “mentyään kauppaan ilman abayaa”. Sen lisäksi hän oli somessa kritisoinut maan miehistä valtajärjestelmää.

– Ensimmäistä kertaa olen alkanut vihata sitä, että synnyin naiseksi kotimaassani. Se maa on tuhonnut minut ja perheeni ja tehnyt elämästämme sietämättömän helvetin vain siksi, että olemme naisia, jotka halusivat oikeuden omaan elämäänsä, sanoo Saudi-Arabiasta paennut Manahelin sisat Fawzia al-Otaibi.

SUOMEN UUTISET