Jutta Urpilaisen (sd.) aie siirtää valtion velkaongelmat seuraavan hallituksen ratkaistavaksi ei yllätä perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerneriä.

– Tämä hallitus on vajaan kolmen vuoden aikana pettänt kaikki muutkin hallitusohjelman lupaukset – niin kunta- ja soteuudistukset, valtiontalouden tasapainottamisen ja työllisyyden parantamisenkin. Mikään ei ole onnistunut. Niin velkaongelman ratkaiseminen kuin sote-uudistuskin siirtyvät seuraavalle hallitukselle, Ruohonen-Lerner moittii.

– Sote-uudistuksen kohdalla on todella harmillista, ettei hallitus ottanut oppositiota mukaan uudistuksen suunnitteluun jo alunperin, niin kuin aiemmin on tehty näin suurissa uudistuksissa.

Urpilainen esitti torstaina, ettei valtiolla ole varaa orastavan heikon talouskasvun alkaessa sopeuttaa menojaan kolmen miljardin euron edestä, minkä valtiovarainministeriön virkamiehet olivat laskeneet tarpeelliseksi vuodenvaihteessa.

Urpilainen marssitti itselleen mieluisat talousoppineet suljettuun kokoukseen, josta tiedotti vain ministeri itse. Osa oppineista ei kannattanut sopeutuksia lainkaan, osa kannatti osittaisia sopeutuksia, kuten 1,5 miljardia kolmen miljardin sijasta. Urpilaisen mukaan oppineiden enemmistö kannatti tasapainotustavoitteen siirtämistä eteenpäin vuodesta 2015, ettei talouskasvun alku tyrehtyisi leikkauksiin.

Ei uskallusta ennenaikaisiin vaaleihin

SDP on linjannut, että leikkauksia ja veronkorotuksia tulisi molempia 50 prosenttia, eli leikkauksia tulisi kolmen miljardin ratkaisussakin vain 1,5 miljardia. Urpilainen toi omaa ja puolueensa profiilia nostavan kannanoton julkisuuteen neuvottelematta asiasta muiden hallitusryhmien kanssa etukäteen. Ratkaisussa tuntui enemmän SDP:n puoluejohtajan kuin hallituksen valtiovarainministerin kädenjälki. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) matkaili tiedonannon aikaan Afrikassa. Kokoomus on pitänyt velkaantumisen katkaisemista hallituksen tärkeimpänä tavoitteena.

Hallitus natisee nyt vankimmasta saranasta. Kaatuuko koko hökötys?

– Valitettavasti tunne on nyt sellainen, että kun gallupit näyttävät vahvoja lukemia perussuomalaisille ja keskustalle, kummallakaan päähallituspuolueella ei ole varaa eikä varmaan halua ennenaikaisiin vaaleihin. Siihen liittyisi heidän kannaltaan liian suuria riskejä, Ruohonen-Lerner arvioi.

 Kuvassa: Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen piti tiedotustilaisuuden eilen Helsingissä.   

Veli-Pekka Leskelä