Hallituksen toimintakyky on hävinnyt tuoreimpien eurovaaliehdokkuuksien myötä. Näin sanoi perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo Ylen Ykkösaamussa, johon osallistuivat neljän suurimman puolueen puoluesihteerit.

– Hallituksen toimintakyky on näiden nimitysten jälkeen kyllä kokonaan mennyt. Jos henkilöitä vaihdetaan hallituksessa kuin paitaa ja heidän pitäisi olla perehtyneitä tehtäviinsä niin kyllä se on lopullisesti mennyt.

Teollisuutta täytyy turvata

Slunga-Poutsalo vaatii hallitusta turvaamaan teollisuuden viennin edellytykset teollisuusyritysten ulosviennin sijasta. Asia tuli esiin hallituksen kehysriihen kolmen miljardin euron sopeutustarpeen yhteydessä.

Slunga-Poutsalon mielestä kolme miljardia on vasta alkusoittoa. Hallituksen alkaessa 10 miljardia euroa on ollut jo tiedossa.

– Nyt pitäisi karsia tiheällä kammalla kaikki, mitä Suomesta maksetaan ulospäin. Teollisuuden toimintaedellytyksiä täytyy vahvistaa ja saada Suomelle työtä. Teollisuuden vienti on ihan muuta kuin teollisuusyritysten ulosvientiä, jossa nyt näyttää olevan vahva linja. Valtiolla on varmasti mahdollisuuksia auttaa teollisuutta pysymään Suomessa. Hallitus on toiminut teollisuuden murroksessa lepsusti.

Vaikutusten arvioimiseen ei ole Slunga-Poutsalon mielestä kiinnitetty riittävästi huomiota.

– Ei ole vaivauduttu laskemaan esimerkiksi rikkidirektiivin vaikutuksia Suomeen – vaikka meillä on puhtain teollisuus mitä maailmassa on. Kun logistiikkakustannukset nousevat sellaisilla menoilla, jotka koskevat vain Suomea, on selvää, että teollisuus on silloin vaarassa. Ja teollisuus on kuitenkin se, joka pitää meillä pyörät pyörimässä. On selvää, että siihen pitää voida vaikuttaa, Slunga-Poutsalo tiivisti.

– Seuraavaksi pitäisi ottaa uudelleen syyniin, millainen ostovoimaa parantava veropolitiikka Suomeen saataisiin, sillä se pitää teollisuudenkin rattaat pyörimässä.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen säesti sanomalla, että paras tapa sopeuttaa on saada aikaan työllisyyden kasvua, jolloin ihmiset maksavat enemmän veroa. Tässä asiassa hallitus on epäonnistunut pahasti, Laaninen moitti. Hän varoitti, että Suomi on kohta itse tukiluukulla etelän maiden tavoin.

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen väitti, ettei 10 miljardin vajeesta ollut hallituksen alkaessa vielä tietoa, vaan hallitusohjelma on tehty valtiovarainministeriön kasvuennusteiden mukaan, joista mikään ei ole toteutunut.

Hallituspako vie toimintakyvyn

Slunga-Poutsalolta kysyttiin, miltä hallituksen tilanne näyttää tuoreiden eurovaaliehdokkuuksien jälkeen, kun ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin ja liikenneministeri Merja Kyllösen lisäksi myös kuntaministeri Henna Virkkunen ilmoittautui eurovaaliehdokkaaksi ja pääministeri Jyrki Kataisen toimenpiteitä odotetaan.

Keskustan Laaninen piti suurena kysymyksenä myös pääministerin asemaa. Se ja hallituksen toimintakyky tulevat ilmi maaliskuun kehysriihessä, Slunga-Poutsalo jatkoi.

– Kun hallituksella on meneillään suuria uudistuksia, sote- ja kuntauudistukset, ja ne rämpivät syvällä suossa, niin sitä suuremmalla syyllä huolettaa, että vastuulliset ministerit ovat valmiita kampanjoimaan eurovaaleissa, kun sitä uudistustyötä pitäisi tehdä, Slunga-Poutsalo vetoaa.

PS VERKKOTOIMITUS