Heinolassa piilee mahdollinen suuren luokan ankka. Lahdessa ilmestyvä Etelä-Suomen Sanomat kertoi aamulla naapurissa sijaitsevan Heinolan kaupungin ottavan sata kiintiöpakolaista, jotta kaupungin väkiluku ylittäisi jälleen 20 000 asukkaan rajan. Kaupunki säilyttäisi tällöin oikeuden järjestää perusterveydenhuoltonsa itse.

ESS:lle kertoi asiasta kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok.), joka on 75-vuotias entinen pitkäaikainen kansanedustaja. Hän kertoi sadan pakolaisen ottamisesta varmaan sävyyn.

– Se ajetaan nyt läpi, Ihamäki (kok.) kertoi ESS:ssa.

PS-valtuusto: Ankka

Uutinen saa uusia sävyjä, kun asiaa kysytään Heinolan perussuomalaisten puheenjohtaja Marko Heinolta. Hän yllättyi uutisesta täysin.

– Asiasta ei ole ollut mitään puhetta valtuustossa eikä missään ryhmässäkään. Ensin mietin, että onko meitä pidetty pimennossa, mutta sitten kuulin, että tilanne on sama muissakin ryhmissä. Tämä on Ihamäen oma keksintö, Heino toteaa.

– Puhelin on soinut taajaan koko päivän, ihmiset ovat olleet hämillään ja kiinnostava päivä on ollut. Paikallislehdenkin toimittaja soitti ja sanoi, että sama hämmennys oli muissakin ryhmissä, Heino jatkoi.

ESS:n mukaan asiaa oli viritelty asukaslukutyöryhmässä, jossa Ihamäki on jäsen. Heinon mukaan Ihamäki oli ottanut asian kerran esille, mutta sitä ei ollut jalostettu millään tavalla.

Ikä?

Kertooko tämä jo iän tuomista vaivoista? Heino sanoo panneensa jo maanantaina valtuuston kokouksessa merkille, että Ihamäen ryhmän jäsenten piti hiukan auttaa häntä kokouksen läpiviennissä. Tuntui, ettei puheenjohtaja ollut aivan iskussaan.

– Ihamäen tapauksesta puhutaan varmasti heti ensimmäisessä kaupunginhallituksen kokouksessa, Heino arvioi.

Hän sanoo omana kantanaan, ettei pakolaisten ottoa kannata harkitakaan, ennen kuin omien asukkaiden asiat saadaan kuntoon – pakolaisia ei kannata ottaa edes vipuvarreksi sote-asioita auttamaan. Hän pelkää, että se voisi johtaa jopa poismuuton kiihtymiseen.

– En usko, että se 20 000 asukkaan rajakaan on viime kädessä niin tarkka, Heino otaksuu.

ps verkkotoimitus