Eduskunnan lakivaliokunnan perussuomalaiset jäsenet, kansanedustajat Arja Juvonen ja Kaj Turunen ovat jättäneet valiokunnassa vastalauseen mietintöön, joka käsittelee hallituksen esitystä lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä.

Hallituksen esityksen perustavoitetta, lapsen henkilökohtaisen koskemattomuuden turvaamista vapaaehtoistoiminnassa, lakivaliokunnan perussuomalaiset luonnollisesti pitävät hyvänä ja kannatettavana. Kritiikkiä kuitenkin saa se, että esityksen mukaan vapaaehtoistoiminnan järjestäjällä olisi oikeus pyytää rikosrekisteriote lain tarkoittamasta ”vapaaehtoisesta”. Juvonen ja Turunen katsovat, että tämä ei riitä, vaan lain tehokkaan toteutumisen kannalta oikeampi ratkaisu olisi se, että rikosrekisteriotteen pyytäminen nähtäväksi säädettäisiin pakolliseksi.

– Lisäksi tätä velvollisuutta koskevaa säännöstä pitäisi tukea lakiin sisällytettävällä sanktiosäännöksellä, vastalauseessa todetaan.

Toisena epäkohtana lakivaliokunnan perussuomalaiset nostavat esiin sen, että hallituksen esityksen seurauksena rikosrekisteriotteiden hankkiminen voi käytännössä muodostua järjestöille merkittäväksikin taloudelliseksi menoeräksi. On mahdollista, että järjestön tulee esityksessä tarkoitetuissa tapauksissa pyytää kymmeniä rikosrekisteriotteita, mikä merkitsisi satojen eurojen kulua vapaaehtoistoiminnan järjestäjälle.

– Tältä kannalta parempi ratkaisu olisi se, että lain tarkoittama vapaaehtoinen hakisi rikosrekisteriotteen, vastalauseessa ehdotetaan.

Juvonen ja Turunen painottavat, että koska toimea hakevan vapaaehtoisen puolelta rekisteriotetta voi käyttää useasti ja rekisteriotteen hinta ei ole korkea, ei voida katsoa, että tämä muodostaisi ylisuuren kustannuksen vapaaehtoiselle.

Vastalause esitetään tänään eduskunnan täysistunnossa ja asiasta äänestetään keskiviikkona.

PS VERKKOTOIMITUS