Kansalaisten mieli on alkanut muuttua jo pitkään kovan pakolaistulvan alla olleessa Ruotsissa. Dagens Nyheter -lehden teettämän mielipidemittauksen mukaan kuusi kymmenestä ruotsalaisesta on sitä mieltä, että maan pitäisi ottaa nykyistä vähemmän pakolaisia.

Peräti 41 % on sitä mieltä, että pakolaisia pitäisi ottaa huomattavasti nykyistä vähemmän, kun taas 19 % valitsi vaihtoehdon ”jonkin verran nykyistä vähemmän”. Vain 12 % on sitä mieltä, että Ruotsin tulisi ottaa nykyistä enemmän pakolaisia.

– Kyseessä on dramaattinen muutos, toteaa Dagens Nyheterin haastattelema Göteborgin yliopiston valtiotieteen professori Marie Demker.

Aiempi vastaava tutkimus toteutettiin helmikuussa 2015 ennen suurta turvapaikanhakijakriisiä, joten kansalaisten mielipiteiden muuttuminen on aivan ymmärrettävää. Vielä tuolloin 26 % ruotsalaisista halusi lisää pakolaisia, ja vain 36 % halusi vähentää pakolaisten vastaanottoa.

Tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa haluavien osuus on siis kolmessa vuodessa kasvanut reilusta kolmasosasta lähes kahteen kolmasosaan.

Kaikesta huolimatta lähes puolet (44 %) ruotsalaisista on yhä sitä mieltä, että maahanmuutto on Ruotsille pääosin hyväksi. Kolme vuotta sitten näin ajatteli peräti 63 % vastaajista. Samalla aikavälillä niiden määrä, joiden mielestä maahanmuutto on Ruotsille pääosin huono asia on noussut 13:sta 31 prosenttiin.

Erityisen kyllästyneitä pakolaistulvaan ovat maltillisen kokoomuksen äänestäjät, joista peräti 78 % on sitä mieltä, että Ruotsin pitäisi ottaa vastaan vähemmän tulijoita.

Tämä on mielenkiintoinen asetelma, sillä kannatustaan lisänneet ruotsidemokraatit kamppailevat toiseksi suurimman puolueen asemasta kokoomuksen kanssa.

Ruotsissa järjestetään eduskuntavaalit 9. syyskuuta. Kuten Suomen Uutiset aiemmin kertoi, maahanmuutosta on tulossa syksyn vaalien tärkein kysymys.

Halusivat demarit kiristyksiä tai eivät, heidän on nyt sellaisia esitettävä.

SUOMEN UUTISET