

Uutisgrafiikkaa Dagens Nyheterin sivuilta. Kolme vuotta sitten yhteensä 36 prosenttia halusi vähemmän maahanmuuttajia, nyt määrä on 60 prosenttia. / Dagens Nyheter, SU
Avoimien ovien aika alkaa Ruotsissa olla takana – 60 % kansalaisista haluaa vähemmän pakolaisia, demarit esittävät tiukennuksia pakon edessä
Kansalaisten mieli on alkanut muuttua jo pitkään kovan pakolaistulvan alla olleessa Ruotsissa. Dagens Nyheter -lehden teettämän mielipidemittauksen mukaan kuusi kymmenestä ruotsalaisesta on sitä mieltä, että maan pitäisi ottaa nykyistä vähemmän pakolaisia.
Peräti 41 % on sitä mieltä, että pakolaisia pitäisi ottaa huomattavasti nykyistä vähemmän, kun taas 19 % valitsi vaihtoehdon “jonkin verran nykyistä vähemmän”. Vain 12 % on sitä mieltä, että Ruotsin tulisi ottaa nykyistä enemmän pakolaisia.
– Kyseessä on dramaattinen muutos, toteaa Dagens Nyheterin haastattelema Göteborgin yliopiston valtiotieteen professori Marie Demker.
Aiempi vastaava tutkimus toteutettiin helmikuussa 2015 ennen suurta turvapaikanhakijakriisiä, joten kansalaisten mielipiteiden muuttuminen on aivan ymmärrettävää. Vielä tuolloin 26 % ruotsalaisista halusi lisää pakolaisia, ja vain 36 % halusi vähentää pakolaisten vastaanottoa.
Tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa haluavien osuus on siis kolmessa vuodessa kasvanut reilusta kolmasosasta lähes kahteen kolmasosaan.
Kaikesta huolimatta lähes puolet (44 %) ruotsalaisista on yhä sitä mieltä, että maahanmuutto on Ruotsille pääosin hyväksi. Kolme vuotta sitten näin ajatteli peräti 63 % vastaajista. Samalla aikavälillä niiden määrä, joiden mielestä maahanmuutto on Ruotsille pääosin huono asia on noussut 13:sta 31 prosenttiin.
Erityisen kyllästyneitä pakolaistulvaan ovat maltillisen kokoomuksen äänestäjät, joista peräti 78 % on sitä mieltä, että Ruotsin pitäisi ottaa vastaan vähemmän tulijoita.
Tämä on mielenkiintoinen asetelma, sillä kannatustaan lisänneet ruotsidemokraatit kamppailevat toiseksi suurimman puolueen asemasta kokoomuksen kanssa.
Ruotsissa järjestetään eduskuntavaalit 9. syyskuuta. Kuten Suomen Uutiset aiemmin kertoi, maahanmuutosta on tulossa syksyn vaalien tärkein kysymys.
Halusivat demarit kiristyksiä tai eivät, heidän on nyt sellaisia esitettävä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Yhdysvallat otti pakolaisia Etelä-Afrikasta – vasemmistolaiset raivoissaan
Yhdysvaltain hallitus on alkanut ottaa vastaan Etelä-Afrikasta valkoisia buureja pakolaisina. Trumpin mukaan Etelä-Afrikassa on meneillään kansanmurha, josta media vaikenee. Episkopaalinen kirkko kieltäytyy auttamasta valkoisia pakolaisia edes rahasta. Monet toimittajat ja mielipidevaikuttajat tuntuvat olevan sitä mieltä, että nyt on Afrikasta otettu vastaan aivan väärän värisiä pakolaisia.

Tutkimus: Juutalaisviha tulee nyt vasemmalta – äärivasemmiston antisemitismi on nelinkertaistunut
Tutkimusraportin mukaan antisemitismia oli vuonna 2024 ennätysmäisen paljon. Hamas-terroristien lokakuussa 2023 Israeliin tekemä terrori-isku ja Israelin vastaisku Gazaan ovat aiheuttaneet vakavimman antisemitismin aallon sitten toisen maailmansodan. Nyt ylivoimaisesti suurin osa juutalaisvastaisuudesta tulee äärivasemmistolaisilta tahoilta. Äärivasemmiston antisemitismi on nelinkertaistunut kun taas äärioikeiston antisemitismi on vähentynyt alle puoleen edellisvuoden tapauksista.

Saksan uusi sisäministeri määräsi estämään laittoman maahantulon kaikilla rajoilla – Merkelin avoimet rajat siirtyvät historiaan
Saksan tiistaina virkaansa astuneen mustapunaisen hallituksen sisäministeri Alexander Dobrindt (CSU) on määrännyt liittovaltion poliisin käännyttämään laittomat maahantulijat kaikilla rajoilla.

Perussuomalaiset Opiskelijat: Ammattikorkeakoulussa umpiwokea englannin opetusta
Perussuomalaiset Opiskelijat sanoo vahingollisen woke-kulttuurin levinneen läpeensä vihervasemmistolaisista yliopistoista jo suomalaisiin ammattikorkeakouluihinkin.

Puhemies Halla-aho: Hyvin toimeentulevat kärsivät harvemmin maahanmuuton kielteisistä vaikutuksista
Puhemies Jussi Halla-aho painotti EU-puhemiesten konferenssissa, että Euroopan on vahvistettava kykyään huolehtia itsestään ja selviytyä kriiseistä.

PS-Nuoriso: Kokoomuksen tuella puhallettiin yli 7 miljardia euroa suomalaisten verorahoja ympäri Eurooppaa
Perussuomalainen Nuoriso pitää kokoomuksen kritiikkiä EU:n yli 700:n miljardin euron elpymispakettia kohtaan teennäisenä yrityksenä pestä kädet puhtaaksi sen jälkeen, kun kokoomus päästi paketin läpi eduskunnassa 2021.

Pudasjärvi ei enää ota kiintiöpakolaisia vastaan – PS-valtuutettu: ”Taloudellinen realismi palasi muihinkin puolueisiin”
Kiintiöpakolaisten vastaanottaminen Pudasjärvelle on loppunut tämän vuoden alusta. Perussuomalaisten valtuustoryhmän jäsen Sirkka Pankinaho kertoo, että kaupungin päätöksen taustalla vaikuttivat vahvasti taloudelliset syyt sekä etenkin vuoden alussa voimaan tulleet kotoutumislain muutokset, joilla kotoutumiseen liittyviä valtion korvauksia kunnille vähennetään.

Ministeri Tavio julkaisi ytimekkään kuvan: Kehitysavusta leikataan nyt enemmän kuin koskaan ennen
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion julkaisema graafi osoittaa, kuinka paljon tämä hallitus leikkaa suomalaisten hyvinvoinnille toissijaisista menoista - kuten kehitysavusta.

Mari Rantanen: Perussuomalaiset on ainoa vaihtoehto muille puolueille – ”Jos ja kun maahan halutaan toisenlainen hallitus, sieltä tulee lisää maahanmuuttoa, avoimet rajat, lisää kehitysapua ja veroja”
Sisäministeri Mari Rantanen ihmettelee somekirjoittelua, jonka mukaan perussuomalaisten linja on väärä. - Kun luen puolueohjelmiamme, on hallitusohjelma varsin hyvin linjassa. Me ajamme Suomea, jossa työ ja yrittäjyys on hyvinvoinnin perusta. Sosiaaliturva on tukiverkko heikoimmille. Siis niille, jotka eivät ole työikäisiä tai työkykyisiä.

Hallitus pyrkii tehostamaan ulkomaalaisten vankien siirtoa istumaan tuomionsa omissa kotimaissaan
- Ulkomaalaisten vankien siirtoa on tärkeä edistää, sillä Suomen vankiloissa on huomattava määrä ulkomaisia vankeja tälläkin hetkellä. Tarkoitus on etsiä uusia keinoja tehostaa vankiensiirtojärjestelmän toimintaa, toteaa oikeusministeri Leena Meri.